Boeing poništio sporazume sa iranskim aviokompanijama nakon novih sankcija SAD-a
Foto: Mehr News Agency

Neće vršiti nikakvu isporuku

Boeing poništio sporazume sa iranskim aviokompanijama nakon novih sankcija SAD-a

Američki proizvođač aviona Boeing je poništio sporazume s iranskim aviokompanijama nakon novih sankcija koje su Sjedinjene Američke Države uvele Iranu.

Neimenovani zvaničnik Boeinga je kazao novinarima da ova kompanija iranskim aviokompanijama neće vršiti nikakvu isporuku, prenosi Anadolija.

Navodno je riječ o sporazuma sa iranskim aviokompanijama koji iznosi nekoliko milijardi dolara.

Zvaničnik Boeinga je istakao da nakon postizanja nuklearnog sporazuma s Iranom, aviokompanijama u toj zemlji nije izvršena nijedna isporuka.

"Iranu dosad nijesmo isporučili nijedan avion, a to nećemo moći da učinimo ni u narednom periodu jer nemamo potrebnu licencu", rekao je isti zvaničnik.

Podsjetimo, kompanija Boeing je 2016. godine s Iranom potpisala sporazum u vrijednosti od 16,6 milijardi dolara, a 2017. godine sporazum vrijedan 3 milijarde dolara. Ministarstvo finansija SAD-a je u maju ove godine uvelo nove sankcije Iranu.

U saopštenju Ministarstva se navodi da su uvedene sankcije šestorici pojedinaca i trima kompanijama za koje se tvrdi da su davali milione dolara snagama Iranske revolucionarne garde.

Navodi se i kako SAD sarađuje s Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi razbili iransku finansijsku mrežu, optuživši Centralnu banku Irana da aktivno pomaže pomenutoj mreži kako bi pristupila američkim dolarima iz inostrane banke.

Ministarstvo je donijelo odluku samo nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Donald Tramp objavio da se SAD povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.