Legalizacija marihuane kao trend
Ilustracija

Kanada, prva zemlja Zapada u kojoj će “trava” biti samo još jedna biljka

Legalizacija marihuane kao trend

Dok crnogorskim bespućima na granici sa Albanijom krstare policijske patrole u namjeri da spriječe švercere kanabisa da pređu našu granicu, i, dok nema dana kada policija ne prijavi kakav ulov, na drugom kraju svijeta, u Kanadi, priprema se izglasavanje zakona kojim će „trava“ postati samo još jedna biljka.

Tačnije, kada zakon koji u kanadskom Parlamentu nosi oznaku C- 45 sjutra bude ratifikovan od strane tamošnjeg Senata, Kanada će postati prva zapadna zemlja, članica G7, koja je legalizovala upotebu marihuane u rekreativne svrhe.

Iako se na prvi pogled ne radi o nečem velikom oči cijelog svijeta uprte su u Kanadu. U njoj se, ako je vjerovati tamošnjim medijima, sada nalazi veliki broj delegacija iz drugih zemalja koje će u narednom periodu nadgledati cjelokupan proces za koji se očekuje da će dati veliki broj odgovora na još veći broj nepoznanica. Jer još danas, posjedovanje i upotreba ovog opijata u Kanadi u rekreativne svrhe, biće krivično djelo.

Sve je veći trend među zemljama Zapada da se marihuani priznaju medicinska svojstva. Upotreba kanabisa u medicinske svrhe dozvoljena je u velikom broju zemalja. U našem okruženju komšije Hrvati su upotrebu marihuane u medicinske svrhe regulisali zakonom.

Mi smo još daleko od takvih zakonskih rješenja iako je bivši premijer Igor Lukšić u svom mandatu pominjao i takvu mogućnost. Predsjednik Liberalne Partije i poslanik u crnogorskom Parlamentu Andrija Popović više puta je i u  crnogorskom Parlamentu govorio da marihuanu treba dekriminalizovati. Na tom fonu stoji i danas.

"Crna Gora, kao tradicionalno društvo opterećeno predrasudama teško prihvata naučno provjerena rješenja modernih zapadnih država. Liberalna Partija se već godinama zalaže za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, sljedeći korak bi bio dekriminalizacija lakih droga a potom i sama legalizacija marihuane. Svjesni smo da je to dug proces,da je Liberalna Partija usamljena na tom putu, daleko je do “murava”, ipak bićemo uporni da omogućimo legalizaciju pristupa marihuani, uz istovremeno strogo regulisanje i kontrolisanje pristupa potrošačima“, kaže za Kodex prvi čovjek liberala Andrija Popović.

Kanabis od kriminalizovanog opijata prelazi put do biljke kojoj se priznaju medicinska svojstva i koja se u mnogim slučajevima tretira kao lijek. Njeno slobodno korišćenje u svrhu zabave koje će od sjutra biti dostupno Kanađanima, dostupno je određeni period u nekim saveznim državama Amerike, poput Kolorada recimo.

Tamo je kriminal koji je proglašenjem kanabisa za slobodnu biljku prešao na širenje snabdjevanja tržišta heroinom, crnim heroinom i opioidima nastalim iz metadona i njegovih zamjena.

Čak i iz Kolorada gledaju na Kanadu kako će tamo proći legalizacija kanabisa. Još jedna stvar ostaje da se sazna. Cijena marihuane na legalnom tržištu mora biti takva da se nelegalno tržište ne isplati ali opet dovoljno visoka da ne predstavlja mamac za neke nove korisnike. Posebno se mora obratiti pažnja da ne bude dostupna maloljetnicima, smatraju  Kanađani. 

Svaka zemlja koja je raspravljala o legalizaciji kanabisa ima svoj sopstveni prioritet, od stvaranja dodatnih prihoda za budžet do obeshrabrivanja narko kartela. U Kanadi, akcenat je uglavnom bio na javnom zdravlju. Kanabis će se prodavati u jednostavnim pakovanjima, a obično preko prodavnica alkoholnih pića. Ipak, to je bogata zemlja Zapada a mi još čekamo da nas prime u to društvo.

„Naša država je ulaskom u NATO napravila veliki korak na putu da postanemo moderna liberalno demokratska država, vjerujem da ćemo punopravnim ulaskom u EU regulisati važnu oblast korištenja lakih droga i marihuane i na taj način osigurati da korist od njih bude van dometa kriminalnih organizacija“, kaže za Kodex Andrija Popović.

Sad je za Kanadu najbitnije, smatraju stručnjaci,  da se ne dogodi ono što se dogodilo sa alkoholom i cigaretama, da proizvođači u trci za profitom ne budu nastojali da se upotreba njihovog proizvoda što više proširi. Zato svijet sa pažnjom očekuje rezultate kanadskog zakona C-45.  

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.