NATO vježba u Podgorici: Italija i Grčka preuzele čuvanje crnogorskog neba(FOTO)
Foto:AA

"Od danas smo sigurniji i bezbjedniji"

NATO vježba u Podgorici: Italija i Grčka preuzele čuvanje crnogorskog neba(FOTO)

Borbeni avioni vazduhoplovnih snaga Italije i Grčke, u saradnji sa Vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore, od danas štite crnogorski vazdušni prostor. Povodom početka zaštite vazdušnog prostora Crne Gore, na dan prve godišnjice članstva države u NATO-u, organizovana je pokazna vježba prizemljenja "letjelice-uljeza".

Crna Gora se NATO savezu pridružila u junu prošle godine, a s obzirom da nema borbene avione, saveznice će joj pomoći da obezbijedi vazdušni prostor. 

Ulogu "letjelice-uljeza“ koja je danas presretnuta imao je avion Vlade Crne Gore i u njemu je bio ministar odbrane Predrag Bošković i predstavnik NATO-a, javlja Anadolija.

2018060523073169934359339Web

Foto:AA

Pokazna vježba je uspješno završena. 

2018060523073169934359341Web

Foto:AA

Nakon pokazne vježbe, Bošković je kazao da su od danas crnogorsko nebo i more zaštićeni. 

"Ono što smo danas vidjeli samo je jedan mali dio benefita koje Crna Gora crpi iz članstva u NATO. Ono što je najvažnije jeste da je ovo pokazatelj da ispravnost odluka i politika koje smo donijeli, daje nam za pravo da kažemo da smo danas sigurniji, bezbjedniji i da su naše granice, nebo ili more zaštićeni od nenamjernih ili namjernih zloupotreba tog prostora“, kazao je Bošković. 

2018060523073169934359343Web

Foto:AA

On se zahvalio Italiji i Grčkoj, koje u okviru "air policinga“ štite crnogorski vazdušni prostor. 

Brigadni general NATO-a Roberto Di Marko kazao je da NATO misija znači zaštitu vazdušnog prostora 24 sata dnevno. To je, kako je naveo, primjer kolektivne odbrane koja je u srcu NATO osnivačkog ugovora. 

"Princip NATO misije zaštite vazdušnog prostora se primjenjuje na sve nove članice i mi danas obilježavamo zvaničan početak jedne ovakve misije u Crnoj Gori. Jedan za sve, svi za jednog, Crna Gora, kao i 28 saveznika prije, iskusiće danas šta to znači. Skupina zajedničkih vrijednosti, posvećenost zajedničkoj bezbjednosti i odluka zajedničkom odvraćanju“, kazao je Di Marko.

2018060523073169934359342Web

Foto:AA

Saradnja saveznika u zaštiti vazdušnih prostora članica Alijanse bez sopstvenih kapaciteta za zaštitu, koja je počela 1961. godine, uključuje zaštitu vazdušnih prostora Islanda i Luksemburga, od 2004. godine Estonije, Letonije i Litvanije, u čemu su do sada učestvovala vazduhoplovstva 14 država saveznica, i Slovenije, čiji vazdušni prostor štite letilice Italije i Mađarske. 

Od 2009. avioni Italije i Grčke štite vazdušni prostor Albanije, a od danas štite i vazdušni prostor Crne Gore. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.