Erupcija vulkana Fuego

Gvatemala: Užarena lavina spalila selo, najmanje 69 stradalih (FOTO)

Najmanje 69 osoba je poginulo, a 300 je povrijeđeno u erupciji vulkana Fuego koji već treći dan u Gvatemali izbacuje užarenu lavu i pepeo.

Šef Instituta za forenziku u Gvatemali Fanuel Garsija saopštio je da je 17 poginulih identifikovano i da nadležni timovi rade na identifikaciji preostalih tijela stradalnika.

“Proces identifikacije je veoma težak jer u većini slučajeva tijela su izgorjela, nema otisaka prstiju i lica su neprepoznatljiva. Moraćemo to raditi složenijim metodama. Najvjerovatnije će nam trebati DNA uzorci srodnika“, kazao je Garsija, prenosi Anadolija.

Vulkan je od glavnog grada udaljen svega 40 kilometara, a užarena lavina je spalila selo El Rodeo.

Predsjednik Gvatemale Džimi Morales je posjetio mjesto nesreće, a baš u tim trenucima su spasilačke ekipe helikopterima spasile nekoliko desetina mještana koji su bili zarobljeni u rijeci lave.

Iz kruga oko vulkana evakuisano je najmanje 3.200 mještana, a iz Civilne zaštite Gvatemale javljaju da je erupcijom vulkana ugroženo skoro 1,7 miliona ljudi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.