Erupcija vulkana Fuego: Mlazovi lave od 8km, najmanje 62 mrtvih (VIDEO)
Foto: Tanjug/AP

Proglasiti vanrednu situaciju

Erupcija vulkana Fuego: Mlazovi lave od 8km, najmanje 62 mrtvih (VIDEO)

Broj poginulih prilikom erupcije vulkana Fuego u Gvatemali porastao je na 62, saopštio je direktor Nacionalnog instituta za forenzičku nauku Fanuel Garsija.

Garsija je rekao da je do sada identifikovano samo 13 od 62 tijela, koliko je pronađeno poslije erupcije, prenosi Tanjug.

Direktor agencije za katastrofe u Gvatemali prethodno je rekao da su prilikom erupcije stradale bar 33 osobe, ali je upozorio da bi taj broj mogao da se poveća, prenosi AP.

Zemjotres jačine 5,2 stepena Rihterove skale registrovan je kod obale Gvatemale, samo nekoliko časova nakon erupcije vulkana. 

Zbog erupcije vulkana evakuisano je 3.200 ljudi, saopštili su zvaničnici. 

Kako se navodi, oko 300 osoba je povrijeđeno. 

Vulkan Fuego izbacuje mlazove lave od osam kilometara i izbacuje dim i pepeo koji pada na prijestonicu i druge oblasti, prenosi Rojters.

Predsjednik Gvatemale izjavio je da je sazvao sastanak sa ministrima, kao i da razmatra da proglasi vanrednu situaciju u oblastima Čimaltenango, Eskuintla i Sakatepekez. 

Zbog erupcije zatvoren je aerodrom i obustavljeni su svi letovi. 

Vulkan se nalazi oko 40 kilometara od prijestonice Gvatemale i u blizini omiljenog turističkog ljetovalištva Antigve. 

Ogromni oblaci dima mogli su da se vide iz različitih dijelova zemlje, a pepeo koji je pao u četiri departmana Gvatemale uznemirio je građane. 

Vlasti su od građana tražile da ostanu smireni.


 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.