NATO se nije pokajao, Crna Gora već osjeća benefite

Đukanović i Stoltenberg saglasni

NATO se nije pokajao, Crna Gora već osjeća benefite

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uvjeren je da je naša zemlja u proteklih godinu dana kao članica NATO-a demonstrirala očekivanu odgovornost te da se Alijansa nije pokolobela zbog prijema CG a mi smo, prema riječima šefa države prepoznali već puno benefita od članstva i benefite po stabilnost regiona.

Đukanović je na press konferenciji nakon susreta sa generalnim sekretarom NATOa Jensom Stoltenbergom u Briselu kazao da je Crna Gora potvrdila svoju stabilnu i odlučnu pripadnost kursu evropskog i evroatlanskog razvoja te da su to poslednji izborni događaji potvrdili.

"Benefite koje smo veoma jasno prepoznali tiču se dinamike našeg ekonomskog rasta, samim tim dinamike demokratskog i ukupnog društvenog razvoja i vjerujem da ćemo u bliskoj budućnosti biti u prilici da ostvarimo i svoj sledeći spoljnopolitički cilj a to je članstvo u Evropskoj uniji", rekao je crnogorski predsjednik.

On je nadalje iskazao zadovoljstvo zbog pažnje koju EU i NATO pružaju Zapadnom Balkanu.

"Trudimo se da budemo dobar partner EU u promociji evropskog i evroatlantskog sistema vrijednosti", rekao je Đukanović.

Crna Gora će, prema njegovim riječima, nastaviti odgovorno da sprovodi NATO politike.

nato004

"Želim da vam potvrdim da ćemo nastaviti sa tim i višim nivoima odgovornosti i u daljoj realizaciji politike i u pogledu izdvajanja iz našeg BDPa za odbranu i u pogledu  našeg učešća u mirovnim misijama u okviru NATOa i takođe u pogledu naše kontribucije povjerilačkim fondovima za određene zemlje, gdje još uvijek traju krize koje NATO pokušava da riješi", kazao je Đukanović.

Đukanović je zahvalio članicama Alijanse, Grčkoj i Italiji, na spremnsoti da preuzmu kontrolu vazdušnog prostora Crne Gore, ocijenivši istu konkretnim benefitom članstva te da će se na taj način crnogorski dio NATO neba učiniti sigurnijim. 

Istakao je kako se svijet u posljednje vrijeme suočava s raznim tenzijama.

"U odnosu na prije deset godina, Evropa se, recimo, danas suočava s više problema", rekao je predsjednik Crne Gore.

Kako je kazao, Crna Gora u punoj mjeri podržava ciljeve NATOa kada je u pitanju Rusija.

Naglasio je i kako je stav Podgorice u vezi sa odnosima s Rusijom vrlo jasan, dodajući da su sankcije Moskvi "nažalost" bile potrebne kako bi se ponovo uspostavilo okruženje za saradnju.

"Neke aktivnosti Rusije pokušavaju uništiti evropski sistem vrijednosti", kazao je Đukanović.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da cilj Alijanse nije izolirati Rusiju.

"Ipak, saveznici moraju odlučno i jedinstveno djelovati kada Rusija prekrši postojeća međunarodna pravila", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije.

Podsjetio je da je prošla tačno godina kako je Crna Gora postala članica NATO-a, napominjući da je nova članica dala značajan doprinos jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i u euroatlantskoj regionu.

"Bezbjednost promoviše prosperitet", kazao je Stoltenberg ističući da je ovo važan dan i za NATO savez  za Crnu Goru koja ima jednak glas u oblikovanju odluka Alijanse.

nato002

Stoltenberg je pozdravio uvećanje izdvajanja za odbranu dodajući da je Crna Gora stabilan i pouzdan stabilan član saveza.

"Crna Gora pomaže NATOu a NATO pomaže Crnoj Gori. NATO je odbrambeni savez i koji štiti svoje saveznike od svih opasnosti", rekao je generalni sekretar.

Istakao je da je članstvo Crne Gore već dalo važan doprinos u okviru NATO-a ali i zvaničnoj Podgorici, podsjećajući da snage Crne Gore učestvuju u misiji KFOR-a na Kosovu kao i u Avganistanu, dok NATO štiti vazdušni prostor Crne Gore čime, kako je rekao, doprinosi sigurnosti te balkanske zemlje.

Naglasio je kako je i dalje potrebno nastaviti kombinaciju odvraćanja i političkog dijaloga u odnosima s Moskvom, potcrtavajući da cilj NATO-a nije izolirati Rusiju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.