Karpenter: Ulaskom u NATO Crna Gora jača, bezbjednija, prepoznatljivija
Majkl Karpenter

Karpenter: Ulaskom u NATO Crna Gora jača, bezbjednija, prepoznatljivija

Sjutra ćemo proslaviti godinu otkako smo postali najmlađa članica najvećeg vojno - političkog saveza na svijetu. Za to vrijeme, stvorili smo jaču, bezbjedniju i prepoznatljiviju državu, ocijenio je bivši zvaničnik Pentagona Majkl Karpenter.

“Da, vidim napredak, mislim da je članstvo u NATO napravilo CG sigurnijom, stabilnijom, mislim da sad imate više saradnje sa drugim članicama, takođe imate više mogućnosti da koristite benefite iz programa koje NATO nudi, sajber sigurnost… Tako da, da, aposlutno, vidim veoma pozitvan razvoj u prethodnoj godini”, kazao je Karpenter u razgovoru za Pink M

Naša država, iako oduvijek atraktivna destinacija, postala je jos privlačnija za turiste sa Zapada. Kao takva, postala je i mamac za borbu moći Istoka i Zapada. Karpenter napominje da bi Amerika stoga trebalo više da se okrene Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori.

“Apsolutno. Nebitno šta kaže sadašnja administracija, u nekoliko posljednjih godina oni su manji uključeni, bili su više prisutni 90 - ih i početkom 2000. godine. A kad god postoji vakum, umiješaju se druge zemlje - vidite Rusiju, Kinu, Tursku, oni žele da popune prazninu u ovom regionu i to nije u našem interesu. Mi hoćemo da podržimo zemlje Zapadnog Balkana koje imaju prozapadnu politiku, što znači da SAD moraju biti više posvećene”, rekao je on.

Nekadašnji savjetnik bivšeg potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena po njegovim riječima, misli da ćemo jednako uspjesni biti i na putu ka EU.

“To je krucijalno pitanje, jer ako je Crna Gora spremna da uđe u EU to je znak i ostalim zemljama u region - Makedoniji, Srbiji, itd. Da je moguće napraviti te tranzicije Vi ste predvodnici u tome. Ako možete ispuniti uslove i napraviti reforme, ući ćete u EU…”, dodaje Karpenter

Karpenter potcrtava da je to samo pitanje vremena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.