Evo zbog čega ne smijete koristiti kremu za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja
Ilustracija

Upozorenje

Evo zbog čega ne smijete koristiti kremu za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja

Prije korištenja krema za sunčanje koje imate kod kuće, obavezno provjerite rok trajanja.

Ako je prošao, ne samo da vas neće štititi od UV zraka, već mogu biti prilično štetne za vašu kožu.

“S vremenom se sastojci kvare i mogu uzrokovati alergijske reakcije. U kremama kojima je istekao rok trajanja mogu se početi stvarati plijesan ili bakterije koje uzrokuju iritacije kože”, rekla je dermatološkinja Jessica Wu.

Ako na pakovanju ne možete pronaći datum do kojeg krema traje ili je izblijedio, dr. Wu savjetuje da obratite pažnju na boju i teksturu kreme.

“Kod mineralnih krema koje dugo stoje može doći do odvajanja sastojaka. Ako je krema tečna, čestice cink oksida ili titanijum dioksida su potonule na dno i treba je baciti. S druge strane, hemijske kreme za sunčanje koje su pokvarene će promijeniti boju i postati žute, a miris će im biti čudan.”

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.