Promovisanje mediteranske kulture kroz projekat  ADNICH (FOTO)
Foto: Kraljevsko pozorište Zetski dom

Predpristupni program Evropske unije

Promovisanje mediteranske kulture kroz projekat ADNICH (FOTO)

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom otpočeo je projekat ADNICH, koji predstavlja dio predpristupnog programa Evropske unije- INTERREG IPA, prekogranična saradnja “Italija-Albanija -Crna Gora”.

Projekat koji će trajati dvije godine, kako je saopšteno iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom,otpočeo je na Cetinju sastankom projektnih partnera iz ove tri zemlje, a to su uz domaćina: Međunarodni teatarski institut (ITI)  i Univerzitet Salento iz Italije, kao i Opština Pogradec i FDU Tirana iz Albanije. Cilj projekta je stvaranje mreže na južnom Jadranu između tri zemlje, koja će se baviti promocijom nematerijalnih kulturnih dobara kroz umjetnost i pozorište. 

Projekat će u fokusu imati  zaštitu različitosti u ekspresijama tri naroda, identita i tradicije, a u cilju stvaranja inovativnog preko-graničnog proizvoda. Kao realizacija ideje umjetničke direktorice Zetskog doma, Lidije Dedović, jedan od prvih biće formiranje prvog međunarodnog ansambla koji će činiti 13 najperspektivnijih mladih glumaca iz Italije, Albanije I sa prostora cijele nekadašnje Jugoslavije ovoga ljeta. Rezultat rada ovog ansambla biće premijera predstave Pobuna mornara, u režiji Diega de Bre 30. avgusta.

Kako je navedeno, sastanku kojim je otpočet ovaj važni EU projekat u Zetskom domu, prisustvovali su predstavnici svih institucija, između ostalih veoma važne figure društvenog I političkog života zemalja učesnica kao što su:  Kastriot Čauši, rektor Univerziteta Tirana, Mariano Longo ispred Univerziteta Salento i predstavnik Međunarodnog teatarskog instituta Fabio Toledi.

IMG1770

Foto: Kraljevsko pozorište Zetski dom 

“Vizija je zajednička, saglasili smo se na početku: želimo da uključimo i uvježemo sve relevantne činioce u kulturi prilazeći publici iz ljudskog ugla. Želimo da se u ovaj proces uključe institucije koje su u lancu odlučivanja. Želimo da radimo na solidnim temeljima koji počivaju na naučnom istraživanju i tako stvaramo proizvod. Sveopšti cilj je zapravo dolazak do dugoročnih rezultata za sve zemlje koje učestvuju u projektu”, kazao je uoči sastanka u Zetskom domu Kastriot Čauši, rektor Univerziteta Tirana.

Program predstavlja sa jedne strane veličanje mediteranske kulture, a u isto vrijeme tretira probleme koji postoje u ovom podneblju. Kroz projekat  ADNICH ove teme će biti tretirane  i promovisane u širem  internacionalnom prostoru.

“Italija, Albanija I Crna Gora predstaviće izuzetne odlike mediteranske kulture. Takođe, ove zemlje suočavaju se sa sličnim problemima kada je riječ o etničkim manjinama , pitanjem integracije migranata u društvo i rodnim razlikama.Ovi problemi, ukoliko ih budemo tretirali na pravi način, mogu rezultairati inovativnim umjetničkim  i kulturnim sintezijama u smislu teatarskih produkcija, što je upravo tema koju ADNICH namjerava istraživati I promovisati, gledano iz vizure razvijanja publike”, riječi su Fabia Toleda, iz Međunarodnog teatarskog instituta.

Projekat počinje antorpološkim istraživanjem  koje sprovodi partner na projektu, Univerzitet Salento I kojim se stvara baza za zajedničko djelovanje u jadranskoj regiji.      

“ADNICH je kreiran da poboljša prekograničnu saradnju I da razvija publiku u ove tri zemlje, promovišući unaprijeđivanje njihovih nematerajlnih dobara , kao I organizujući nove forme iskustvenih I kulturnih proizvoda. Krucijalno je da baza svih zajedničkih napora u ovom polju bude sociološko i istorijsko istraživanje koje se vodi u odabranim oblastima”, smatra Mariano Longo iz Univerziteta Salento.                                                                                                                          

Nakon ove faze  radiće se na stvaranju teatarskih rezidencija , koje će uključivati pripadnike sve tri zemlje. Upravo takav će biti rad međunarodnog glumačkog ansambla koji će se tokom ljetnih mjeseci posvetiti temi- Pobuna mornara, a kamp će iznjedriti novu produkciju koja će biti premijerno prikazana 30.avgusta. Biće to dakle prvi međunarodni ansambl koji briše granice I stvara novo umjetničko društvo.

Naziv ADNICH predstavlja akronim za Jadransku mrežu umjetničkih produkcija sa ciljem boljeg razvoja i zaštite nematerijalnih kulturnih dobara .

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.