Đukanović: Crna Gora ulazi u novu fazu demokratskog života
Đukanović i Mogerini

Sastanak sa Mogerini u Briselu

Đukanović: Crna Gora ulazi u novu fazu demokratskog života

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas u Briselu sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije.

Predsjednik Đukanović je zahvalio visokoj predstavnici Mogerini na kontinuiranoj podršci evropskim ambicijama Crne Gore i regiona. 

Istakao je spremnost Crne Gore da, kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu integracija, nastavi da bude odgovoran partner u daljoj promociji evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu.

E2109D81BAA1AA4D87D2076A43A69EA1preview

"Izrazivši razumijevanje za unutrašnje procese konsolidacije Evropske unije, ukazao je na realna očekivanja u pogledu pristupanja EU, podvlačeći neophodnost da se naredni period iskoristi za dalji napredak ZB. Vezano za aktuelnu situaciju na unutrašnjem planu ocijenio da, nakon okončanih izbornih ciklusa, Crna Gora ulazi u novu fazu demokratskog života", saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Posebno je podvukao da su u fokusu ukupnih napora aktivnosti na daljem ekonomskom, institucionalnom i demokratskom razvoju, te privrženost ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa uz prioritetnu posvećenost izgradnji društva sprovođenju vladavine prava.

2D8C7D3ED7CBD34F80DF58A8039E3DCEpreview

Mogerini je pohvalila konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionu ocijenivši da je za uspješnost i efikasnost transformacije društva veoma važna kredibilna evropska perspektiva kao gorivo koje pokreće razvojne procese. Važno je da se na horizontu zadrži taj cilj, što nije kontradiktorno nastojanjima da se Unija iznutra konsoliduje.

Sagovornici su se saglasili da je važna i uloga civilnog društva i da  sloboda medija i izražavanja predstavljaju bitne pretpostavke za demokratski prosperitet svakog društva.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.