Medojević: Bečićev cilj je da uništi opoziciju
Nebojša Medojević

O staroj gardi i suncu nad opozicijom

Medojević: Bečićev cilj je da uništi opoziciju

Crnogorskoj opoziciji će svanuti kada stara garda da ostavke, u tom slučaju za lidera Demokrata Aleksu Bečića mogući su i protesti, ali civilizovani i demokratski. Ipak, Demokrate su imale sijaset mogućnosti da sarađuju sa opozicijom, da učestvuju na civilizovanim i demokratskim protestima, poručuje jedan od lidera Demokratskog Fronta Nebojša Medojević konstatujući da je Bečić sve te ponude glatko odbio.

„Demokratski Front je poslije izbora 2016. godine, kada je Đukanović morao da uključi i Katnića u borbu za vlast i pokrene priču o navodnom državnom udaru da bi se obračunao sa opozicijom, odmah opozicionim kolegama ponudio zajednički akcioni plan. Tu je bio predlog bojkota Parlamenta, stvaranje opozicionog Parlamenta sa 39 poslanika, stvaranje opozicionog kabineta u koji bi ušli svi lideri opozicije i koji bi se svakodnevno sastajao. Sve te predloge lider Demokrata Aleksa Bečić je odmah odbio“, kaže za Kodex predsjednik Pokreta za Promjene i jedan od lidera Demokratskog Fronta, Nebojša Medojević.

Već tada su u Demokratskom Frontu prozreli Bečića, kaže Medojević i dodaje da su shvatili da je eksponent politike koju diriguje Ambasada SAD u Crnoj Gori i da je njegov zadatak da mumificira opoziciju u Crnoj Gori, kako bi svi izgledali isto. Onda bi američki ambasador baš kao u Srbiji, konstatuje Medojević, birao sastav Vlade uzimajući u nju koga hoće i kako mu se prohtije. 

„Bečić je od samog starta pokazao da nije u stanju da djeluje nezavisno. Mi smo to vidjeli na vrijeme, ostatak kolega iz opozicije to nije vidio. Njih je sve prevario sa pričom o građanskoj opoziciji i lako ih se odrekao. Njegov cilj je da uništi opoziciju i da mi budemo svi isti. Zbog toga je i odbijao svaku priču o opozicionom jedinstvu“, kaže Medojević za Kodex.

Jedina taktika koju je opozicija mogla da primjeni na prethodnim izborima bila je zajednička akcija kojom bi uspjeli da motivišu apstinente da izađu na izbore. Bečić je to kočio, kaže Medojević, uz obilnu medijsku podršku i podršku NVO sektora.

„Efekat te politike je da je Đukanović nikad jači i njega danas primaju na najvišim adresama NATO i Evropske Unije. Kada je Demokratski Front bio najjača opoziciona partija Đukanovića niko nije ni htio da primi a sa svih tih adresa stizale su ocjene da je Crna Gora u dubokoj političkoj krizi“, poručuje Medojević. 

Ostatak opozicije je spasio Đukanovića, poručuje Medojević i dodaje da je sada jasno da je svrha i cilj Koalicije za 21. vijek bio da se oslabi Demokratski Front a ojača DPS. To je politika koju su vodile Demokrate i Građanski pokret URA, poručuje Medojević.

„Politika Demokrata i URA-e nije izvukla niti jednog od apstinenata na birališta a i kako bi kad su odrađivali zadatak koji je Bečić dobio iz Ambasade SAD. Njihov cilj je bio da ubijede glasače Demokratskog Fronta da ostanu u svojim kućama na izborni dan. I šta su dobili? Jesu oslabili Demokratski Front ali daleko od toga da su uspjeli u svom zadatku ali su uspjeli da ojačaju DPS“, kaže za Kodex Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog Fronta.

Sve to, poručuje Medojević i spriječava Demokrate da se vrate u Parlament gdje ih čeka potpuno razotkrivanje njihove politike pred biračima. Mada, dodaje, Demokrate i nemaju svoju politiku niti imaju stav o bilo kojem temeljnom pitanju crnogorskog društva danas.

Dok im ne jave... 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.