Da li možete zaštititi kožu od sunca iznutra?
Ilustracija

Da li možete zaštititi kožu od sunca iznutra?

Štetno zračenje sunca utiče negativno na više načina, a kada je riječ o ljepoti, na prvom mjestu se nalazi stvaranje bora i isušivanje kože.

Pored krema sa zaštitnim faktorom koje redovno kupujemo i biramo prema jačini, ali i mirisu i djelovanju, predstavljena je i nova stvar – oralna zaštita kože. Oralna “krema za sunčanje” kako ih mnogi nazivaju su ljekovi koji iznutra štite kožu od slobodnih radikala i UV zračenja.

Međutim, mnogi ljekari kažu da oni nisu kompletna zaštita i da ne treba u potpunosti da zamjenjuju kreme.

“Ljekovi za zaštitu kože se uglavnom sastoje od antioksidanata koji se nazivaju ‘polypodium leucotomos’. Oni mogu produžiti vrijeme koje je osobi potrebno da izgori kada je izložena ultraljubičastim zracima”, rekao je dermatolog i ekspert za kožu dr Vilijam Kvon. “Oni u stvari smanjuju kapacitet sunca koji oštećuju ćelije kože”.

Iako zvuče kao savršena zamjena za dosadne kreme koje se moraju nanositi na svaka dva sata i manje, još jednom ponavljamo da ovi ljekovi, prema riječima ljekara, nisu potpuna zaštita kože od štetnog zračenja. Vaša koža i dalje može da izgori posle nekog vremena, što donosi druge posljedice poput prevremenog starenja, bora i hiperpigmentacije.

ženski magazin

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.