Danas je crveno slovo: Ako se zovete Jelena, ovo je važan praznik za vas
Konstantin

Pomolite se ovim moćnim riječima

Danas je crveno slovo: Ako se zovete Jelena, ovo je važan praznik za vas

Pravoslavni vjernici i SPC proslavljaju danas svetog cara Konstantina i njegovu majku caricu Jelenu, pa mnogi smatraju da je ovaj dan upravo jedan od najznačajnijih u godini za sve one žene koje se zovu upravo - Jelena.

Pored toga što su danas i velike ljetnje Zadušnice, kada se svi vjernici sjećaju svojih mrtvih, u pravoslavnom kalendaru je ovaj 3. jun i crveno slovo. Car Konstantin i carica Jelena uvijek se praznuju istog datuma, pa se danas samo poklopilo da i praznik mrtvih bude iste subote.

Konstantin je došao na prijesto i naslijedio oca, i odmah se suočio sa tri velike borbe. Jednu protiv Maksencija, tiranina u Timu, drugu protiv Skita na Dunavi i treću protiv Vizantinaca.

Pred bitku sa Makcencijem, car je bio zabrinut i sumnjao je u svoj uspjeh. Tada mu se u sred dana pojavio presjajan krst, sav okićen zvezdama i na krstu napisano: "Ovim pobjeđuj". On je naredio da se iskuje jedan takav krst poput onoga na nebu, i njega su nosili ispred vojske.

Silom krsta, on je zadobio slavnu pobjedu nad brojno nadmoćnim neprijateljem. Maksencije se udavio u rijeci Tibru. Odmah potom Konstantin je izdao znameniti Edikt u Milanu 313. godine, da prestanu gonjenja hrišćana.

Kada je pobijedio Vizantince, sagradio je predivan grad na Bosforu, i nazvao ga Konstantinopolj. Nakon toga se razbolio i pao u postelju. Onda su mu se javili episkop Petar i Pavle i rekli mu da potraži episkopa Silvestera, koji će ga izliječiti od strašne bolesti. Tako je i bilo.

Sveta Jelena, blagočestiva majka careva je posjetila Jerusalim i pronašla časni Krst gospodnji. Zatim je na Golgoti sagradila crkvu Vaskrsenja i još mnoge druge crkve po Svetoj Zemlji. Upokojila se u 80. godini, a car Konstantin ju je nadživio tek deset godina, i preminuo je u 65. u Nikomidiji. Tijelo njegovo je sahranjeno u crkvi Svetih Apostola u Carigradu.

Danas se pomolite ovim svecima MOĆNIM RIJEČIMA:

"Kresta tvojego obraz na nebesi vidjev, i jakože Pavel zvanije ne ot čelovjek prijem, vo carjeh apostol tvoj Gospodi, carstvujuščij grad v rucje tvojej položi: jegoće spasaj vsegda v mirje, molitvami Bogorodice, jedine čelovjekoljubče. Amin!"

Telegraf

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.