Evo od čega se najviše obolijeva i umire u Crnoj Gori
Ilustracija

Prednjače bolesti srca i tumori

Evo od čega se najviše obolijeva i umire u Crnoj Gori

Stanovnici Crne Gore najčešće obolijevaju i umiru od bolesti sistema krvotoka, dok su na drugom mjestu mortalitetne liste tumori. Zajedno ove dvije vrste oboljenja učestvuju sa više od dvije trećine u ukupnoj strukturi umrlog stanovništva u Crnoj Gori, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

Kako je iz te institucije potvrđeno Pobjedi, statistika nije mnogo drugačija u ostalim zemljama Evrope, a to je ujedno i globalni trend – ekspanzija hroničnih nezaraznih bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, na prvom mjestu mortalitetne rang liste u okviru vodeće grupe bolesti je – oboljenje srčanog mišića, dok se na drugom mjestu nalazi akutni infarkt srca. Među tumorima, kao faktor obolijevanja i mortaliteta među stanovništvom dominiraju maligni tumori dušnika i pluća, a maligni tumori dojke su, takođe, često evidentirani kao uzrok umiranja.

Na trećem mjestu vodećih uzroka smrti među stanovništvom Crne Gore se nalaze bolesti žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, ishrane i metabolizma su na četvrtom, dok su bolesti sistema za disanje na petom mjestu.

"Uzroci umiranja ukazuju na veliku izloženost stanovništva Crne Gore faktorima rizika, kao što su: konzumiranje duvanskih proizvoda, zloupotreba alkohola, tableta i ostalih droga, izloženost stresu, sedalni način života, neadekvatna ishrana, prekomjerna uhranjenost, neprilagođeno seksualno ponašanje i drugi ", upozoravaju iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Kako se navodi, globalna epidemija hroničnih nezaraznih bolesti prepoznata je kao vodeći zdravstveni izazov u 21. vijeku. Te bolesti predstavljaju osnovne uzroke obolijevanja iumiranja stanovništva u većini zemalja svijeta.

"Podaci ukazuju da trećina stanovništva umire od kardiovaskularnih oboljenja (bolesti sistema krvotoka), dok se na drugom mjestu rang liste vodećih uzroka smrti nalaze maligne bolesti (tumori). Situacije u kojima se našlo savremeno društvo, sa izraženom tendencijom starenja, sve većom zastupljenošću nezdravih stilova života, eksplozivnom urbanizacijom, sve većim očekivanjima od sektora zdravstva uz sve jasnije ograničenje sredstava koja su na raspolaganju zdravstvenom sistemu, doprinijeli su razvoju epidemije", ističu iz Instituta za javno zdravlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.