Otvoren festival Morski ritam života

Otvoren festival Morski ritam života

Premijerno izdanje festivala Morski ritam života MORŽ otvoreno je sinoć na prepunom Stepeništu 28. oktobra, ispred kafea Prostorija.

Publika koja je ispunila najpoznatije hercegnovske stepenice mogla je da uživa u izložbi 25 vizuelnih umjetnika sa postjugoslovenskog prostora, a zatim u dva dokumentarna filma i koncertu regionalne kantautorske zvijezde, Dukata Stray-a.

“Došli smo na ideju da okupimo stvaraoce iz oblasti vizuelnih umjetnosti, muzičare i na naše iznenađenje, doživjeli smo takav odziv da zaista ne mogu da nađem riječi zahvalnosti svima koji su poslali svoje radove i onima koji su došli”, istakao je na otvaranju Morža jedan od organizatora festivala, Nebojša Mandić.

On je objasnio da je Morž logičan nastavak rada portala Herceg Novi Cool i kafea Prostorija, koji su i tvorci nove manifestacije, uz namjeru da veoma bogatu postjugoslovensku scenu u domenu savremene umejtnosti stave u fokus hercegnovske i crnogorske publike.

Stepenište 28. oktobra, u saradnji Morža sa Crnogorskom kinotekom, poslužilo je i kao bioskopsko gledalište. Prikazana su dva filmska ostvarenja, nagrađivana “Dvorišta” reditelja Hercegnovljanina Ivana Salatića, sa hercegnovskom glumačkom ekipom i “Endless summer”, kultni američki dokumentarac o surfu.

Izložba, postavljena uz samo stepenište od Škvera ka centru grada, donijela je neka od najsvježijih imena regionalne art scene. Njihov izraz i stil su različiti, ali im je tema zajednička – more, sagledano kao mjesto života ili kao odredncia turističke mitologije.

U finalu prve večeri Morža nastupio je beogradski kantautor Dukat Stray, frontmen benda Stray Dog.

Morž je na hercegnovskim skalama i za vikend. Večeras su na repertoaru dva filma sa morskom tematikom – Sedmi kontinent, namijenjen djeci i odraslima, u režiji jedinog jugoslovenskog Oskarovca Dušana Vukotića, biće prikazan od 19 sati.

U 21 sat na redu je ’Life aquatic’ Wes-a Anderson-a, preveden i titlovan, sa nevjerovatnom glumačkom postavom u kojoj su Bill Murray, Jeff Goldblum, Cate Blanchett, Anjelica Huston i drugi. Ovo ostvarenje se oslanja na život francuskog pustolova Jacques Yves Cousteau-a i na vrlo šarmantan i vizuelno upečatljiv način ga parodira.

Od 23 sata koncert će održati zagrebački kantautor Miki Solus koji spaja rep, džez i pank. Solus je jedinstvena i veoma popularna pojava na regionalnoj sceni. Prije svega je zabavljač, a u tekstovima svojih pjesama voli da se poigrava sa svima nama bliskim odrednicama iz pop kulture nekadašnje zajedničke zemlje i njenih nasljednica.

Festival Morski ritam života trajaće do nedelje, 3. juna, a svoje radove su izložili: Vanja Vikalo, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Miron Milić, Sanja Stojkov, Dante Buu, Denis Ćupić, Tea Jurišić, Srđa Dragović, Klara Rusan Klarxy, Vuk Bojanić, Cella Anita Celić, Dea Cvetković, Boris Moškov, Boris Šuberić, Nemanja Knežević, Vanja Berberović Šuberić, Bojan Milojević, Sofija Modošanov, Darko Vlaović, Lily Lynn/Ana Bulatović, Lea Levi, Predrag Porobić, Mario Đorđević Noyz i Zorana Mandić.

Organizatori festivala MORŽ su Herceg Novi Cool (NVO Alternaut) i kafe Prostorija uz partnerstvo sa Crnogorskom kinotekom. Festival su podržali Turistička organizacija Herceg Novog i JP Morsko dobro, kao i JUK Herceg fest, Javno komunalno stambeno preduzeće Herceg Novi, Blue line, Vodovod Herceg Novi, Azalea Maritime, Guest house Tomanović, caffe-pizzeria Al posto giusto, Gradska kafana Herceg Novi, Reklame Svijet, Opština Herceg Novi, restoran i konoba Krušo i Bomex Montenegro.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.