Zaštititi građane od uticaja lažnih vijesti kroz podizanje svijesti o tom problemu (FOTO)
Foto: CGO

Ključan kredibilitet medija

Zaštititi građane od uticaja lažnih vijesti kroz podizanje svijesti o tom problemu (FOTO)

„Mediji koji gravitiraju između rijalitija i propagande ključni su vjesnici lažnih informacija. Iako to u osnovi ima za cilj diskreditaciju onih koji se kritički odnose prema nosiocima moći i donosiocima odluka,posljedice trpi čitavo društvo koje se na taj način dugotrajno kontaminira i demokratski urušava“, ocijenila je izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević.

Uljarević je, otvarajući drugi Demokratski forum Lažne vijesti – neprijatelji demokratije, uz zahvalnost FESu sa kojim CGO duže od 15 godina razvija slične projekte, kazala da se ta tema prirodno nadovezuje na prošlodišnji Forum koji je u fokusu imao populizam otvarajući, pri tom, pitanje da li su lažne vijesti uzrok ili posljedica populizma, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje.

"Mi u civilnom društvu, kao i predstavnici relevantnih institucija, imamo obavezu da zaštitimo građane i građanke od uticaja lažnih vijesti kroz podizanje svijesti o tom problemu, kroz diskusiju na ovu temu koja će je osvijetljavati iz različitih uglova, kroz insistiranje na efikasnoj regulaciji i samoregulaciji“, kazala je Uljarević.

3CGOLANEVIJESTINEPRIJATELJIDEMOKRATIJE

Foto: CGO

Ursula Koč – Laugvic, direktorka FES-ove regionalne kancelarije za Srbiju i Crnu Goru, istakla je da se „u proteklih par mjeseci desilo nekoliko važnih stvari na Zapadnom Balkanu, a posebno u Crnoj Gori, za koje ne možemo reći da vode evropskim putem. Stoga, moj dolazak ovdje je i podrška samim novinarima, ali i aktivistima organizacija civilnog društva u Crnoj Gori, koji su doživjeli prijetnje ili koji su bili napadnuti.“

„Medijska pismenost, građansko obrazovanje, demokratija – sve je to u okvirima onog što smatramo evropskim vrijednostima. Danas postajem pomalo uplašena za demokratiju iz razloga što umjesto političkog i društvenog dijaloga imamo sve više prijetnju kao model političke komunikacije. Tim prije, treba da budemo zahvalni novinarima ali i aktivistima civilnog društva koji se bore protiv jednog takvog preokreta situacije“, podvukla je ona i posebno navela značaj kontinuirane i uspješne saradnje sa CGO.

1CGOLANEVIJESTINEPRIJATELJIDEMOKRATIJE

Foto: CGO

Tokom drugog dijela panela, Slobodan Georgiev,  projektni koordinator BIRN-a iz Srbije, je kazao je da je za zaštitu od lažnih vijesti ključan kredibilitet medija, i da se informacije moraju temeljno provjeravati provjere prije plasiranja kroz vijesti, kao i da brzina provjera ne smije biti na štetu kvaliteta, nezavisno od toga koliko tržište forsira upravo tu brzinu plasiranja vijesti.

4CGOLANEVIJESTINEPRIJATELJIDEMOKRATIJE

Foto: CGO

Drugi Demokratski forum Lažne vijesti – neprijatelji demokratije organizovao je CGO u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert (FES). Forum je okupio oko 50 alumnista Škole demokratije koji danas na različite načine učestvuju u društveno-političkom životu, ali i u kulturi, privredi, itd. Prvi Demokratski forum na temu „Kako transformisati populizam od prijetnje do izazova o učenju o demokratiji?“ održan je u maju 2017, a ideja je da ovaj godišnji skup u fokusu ima aktuelna pitanja u Crnoj Gori i šire.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.