Crna Gora će najsavremenijom metodom liječiti moždani udar
Klinički centar Crne Gore

Počeće sa primjenom od kraja godine

Crna Gora će najsavremenijom metodom liječiti moždani udar

Najsavremenija metoda u liječenju moždanog udara, trebalo bi da se krajem godine počne primjenjivati u Kliničkom centru Crne Gore. U tome će crnogorskim ljekarima pomoći kolege iz Srbije.

U Kliničkom centru juče se bili i ljekari iz drugih država regiona, ali i Evrope, a fokus razgovora bila je saradnja u unaprjeđenju zdravstvenog sistema.

Klinički centar Crne Gore priprema se da krajem godine počne da primjenjuje najsavremeniju metodu liječenja moždanog udara, kao jednog od najčešćeg uzroka smrtnosti i invaliditeta. S obzirom da je u susjednoj Srbiji ta metoda zaživjela, njihove kolege spremne su da pomognu.

“Metoda koju pokušavamo da uvedemo, mehanička trombektomija, je odstranivanje tromba iz začepljenog krvog suda u roku od šest sati od nastanka simptoma”, kazao je novinarima Aleksandar Jovanović, neurolog u Kliničkom centru Vojvodine.

Da Crna Gora unaprjeđuje usluge potvrđuju i rezultati u liječenju multiple skleroze. To je ocjena neurološkinje Kliničkog centra Srbije Jelene Drulović.

“Crna Gora praktično liječi sve bolesnike koji imaju multiple sklerozu lijekovima koji modifikuju prirodni tok bolesti, što je ogroman uspjeh i što se dešava u malom broju zemalja u svijetu”, navela je Drulović.

Osim Drulovićeve i Jovanovića, gost crnogorskih ljekara je i neurohirurg bolnice u Istanbulu, stručnjak za gama nož, doktor Seldžuk Peker. 

“Zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa crnogorskim i srpskim neurohirurzima. Razmjena naučnih znanja i iskustava u radu s pacijentima - ključni su”, naveo je Peker.

 

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.