Baka Merjem sjela u školsku klupu u 85. godini: Ostvaruje životni san da nauči da čita i piše
Foto: AA

Čovjek se uči dok je živ

Baka Merjem sjela u školsku klupu u 85. godini: Ostvaruje životni san da nauči da čita i piše

Iako je već duboko ušla u devetu deceniju života, za nanu Merjem Hatunoglu iz mjesta Kadirli, nedaleko od južnog turskog grada Osmanije, nije bio problem da u 85. godini po prvi put sjedne u školsku klupu, u želji da ostvari svoj životni san da nauči da čita i piše.

Hatunoglu je rođena 1933. godine u selu nadomak Gazijantepa. U selu o kojem je rođena nije bilo škole, tako da nije bila u mogućnosti na vrijeme da stekne osnovno obrazovanje. Potom se udala i odselila u Osmanije, gdje i danas živi. Majka je sedmoro djece, a muža je izgubila prije 27 godina, piše Anadolija.

Inicijativom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegove supruge Emine Erodgan, u ovoj zemlji je pokrenuta tzv. kampanja pismenosti, tačnije kurs za čitanje i pisanje, namijenjen osobama koje tokom mladosti nisu imale priliku da steknu osnove obrazovanja.

Hatunoglu je cijelog života žalila zbog činjenice da nikada nije imala priliku da nauči da čita i piše. Čula je da je pokrenut kurs i krenula je, zajedno s prvom komšinicom, 75-godišnjom Kanimet Aričioglu, s kojom dijeli i klupu. 

2018053123065330234222216Web

Baka Hatunoglu pješači oko 400 metara do škole, pomoću štapa i uz kraće pauze. U razgovoru s novinarom Anadolije, istakla je kako joj je činjenica da nije znala čitati i pisati u velikoj mjeri otežavala život. Iako je već u poodmakloj starosti, Hatunoglu ističe kako nikada nije izgubila želju za obrazovanjem.

2018053123065330234222217Web

"Kćerka mi je prije dva mjeseca kazala kako su otvoreni kursevi. Odmah sam se raspitala da li će kurs biti otvoren i u našoj školi. Kada sam saznala da hoće, uzela sam telefon i nazvala sam sina. Rekla sam mu da me odmah upiše", priča Hatunoglu.

Dodaje kako je lijepo biti učenik i u 85. godini.

"Sin mi je kupio sveske i olovke. Svaki dan mi da džeparac i pošalje me u školu. Sa komšincom idemo tri dana u sedmici. Međusobno se pomažemo. Sjedimo u istoj klupi. U domaćim zadacima mi kod kuće pomaže sin", istakla je Hatunoglu.

2018053123065330234222218Web

Naglasila je takođe kako je posebno srećna što će sada moći bez problema čitati natpise na ulici, ali isto tako i neophodne informacije koje su sitno ispisane na lijekovima.

"Konačno ću moći svoje slobodno vrijeme da provodim čitajući", poručila je Hatunoglu.

Njen učitelj Adem Gok je kazao kako baka Merjem treba biti svakome primjer s obzirom na to kolika je njena volja za učenjem.

"Imamo 13 polaznika. Merjem je najstarija među njima. Redovna je na kursu i dolazi tri puta sedmično. Vrlo je pažljiva i fokusirana na časovima. Mislim da je ona najbolji odgovor onima koji govore 'šta ima od čitanja i pisanja u ovim godinama?'", poručio je učitelj Gok.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.