Matern: Povratak dijela opozicije u parlament će doprinijeti unaprjeđenju stanja u zemlji
Hans Ginter Matern

Datum ulaska u EU zavisi od reformi

Matern: Povratak dijela opozicije u parlament će doprinijeti unaprjeđenju stanja u zemlji

Njemački ambasador u Crnoj Gori, Hans Ginter Matern, ocijenio je da najava povratka dijela opozicije u parlament doprinosi unaprjeđenju stanja u zemlji i da je to veoma važno i sa stanovišta Evropske unije.

Izuzetno je važno da se politička debata odvija upravo u Skupštini, poručio je Matern gostujući u emisiji "Iz pravog ugla" RTCG.

"Partije koje su bojkotovale treba da se vrate u Skupštinu jer je to u njihovom najvećem interesu, jer daleko više publiciteta imate ako svoje alternativne predloge iznosite u Skupštini, nego na ulici", rekao je Matern.

On je ocijenio da vjeruje da bi opozicija motivisala više birača da izađu na izbore, da je u Skupštini iznosila svoje argumente.

Matern je kazao da zna da postoji dosta kritika da EU, zbog sopstvenih problema, nije dovoljno prisutna na Zapadnom Balkanu.

Ipak smatra da ne stoje te kritike, jer je "EU ogromnim novcem pomogla zemlje regiona."

Evropska unija mora da se pobrine da riješi brojna pitanja, kako bi mogla da primi nove članice, naveo je Matern. U interesu EU je, kako kaže, da unaprijedi sopstvene procedure i ne gubi previše vremena na to.

"Imamo proces pristupanja Crne Gore, koji se neće zaustaviti, ili pauzirati već će ići uporedo sa tim procesom tako da se Crna Gora neće usporavati zbog odnosa u samoj EU", ocijenio je Matern.

Njemački amabasador navodi da je u interesu zemalja kandidata za EU da nastave sa reformama koje sprovode.

"To je itekako u interesu stanovništva zemalja kao što je vaša, jer radi se o jednom procesu koji predstavlja transformaciju ka većem nivou demokratije, boljoj vladavini prava, boljoj ekonomiji. Zato je u interesu kandidata da ne usporavaju taj proces", rekao je Matern.

Ambasador je, odgovarajući na pitanje da li Crna Gora može pristupiti EU do 2025, kazao da sve zavisi od tempa reformi i toga da ne dođe do njihovog usporavanja.

"Ako je ta dinamika dobra, datum će biti skoriji. Ako nije, onda će biti neki kasniji datum", ocijenio je Matern.

EU, dodaje, pomno prati napredak u oblasti vladavine prava, ili slobode medija. Ambasador je poručio da je došlo vrijeme kad je Crnoj Gori potreban napredak u Poglavljima 23 i 24.

Novinari istraživači moraju biti zaštićeni i svako ko se usudi da ih napadne mora ići u zatvor, rekao je Matern.

"Moraju se sprovoditi istrage, hapsiti i osuđivati osobe koje počine ovakav napad kao što je na novinarku 'Vijesti' Oliveru Lakić", ocijenio je Matern.

 

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.