Ilegalne migracije na jugoistoku Europe u porastu
Foto: AA

Božinović i Nuhodžić

Ilegalne migracije na jugoistoku Europe u porastu

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović održao je u sjedištu Ministarstva sastanak s ministrom unutarnjih poslova Crne Gore Mevludinom Nuhodžićem. Glavna tema sastanka bile su ilegalne migracije te koordinirana akcija u sprečavanju ulaska migranata u Crnu Goru prema Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Hrvatski i crnogorski ministar su se složili kako je saradnja ministarstava i policija na zavidnom nivou te kako se ona pokazuje kroz svakodnevnu, operativnu saradnju kriminalističke i pogranične policije te kako se provodi na osnovi Sporazuma o saradnji iz 2012. godine.

Razgovarali su i o saradnji kada su u pitanju aktuelne globalne prijetnje kao što je ekstremni radikalizam i terorizam, ilegalne migracije te trgovina i krijumčarenje ljudima.

Ministri su potvrdili kako je u fokusu njihovog razgovora bila migrantska kriza, odnosno ilegalne migracije, za koje su utvrdili kako su najaktualniji problem u Europskoj uniji, ali i na jugoistoku Europe.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je istakao kako se ove godine bilježi porast dolazaka migranata iz Turske u Grčku, dodavši kako se radi o oko 18.000 prelazaka.

2018053023063840534199376Web

Davor Božinović

„To je opteretilo kapacitete Grčke tako da dolazi do prelijevanja. Dio toga ide tzv. balkanskom rutom, ali smo konstatovali da postoji porast migranata koji preko Albanije, Crne Gore i Srbije dolaze u Bosnu i Hercegovinu“, kazao je hrvatski ministar.

Božinović je crnogorskog kolegu obavijestio o jučerašnjem sastanku sa austrijskim kolegom ministrom Herbertom Kiklom koji mu je je potvrdio da će Austrija pri preuzimanju predsjedanja Vijećem EU-a kao prioritet postaviti zaštitu vanjskih granica EU, a Božinović je dodao kako će to biti prioritet rumunskog, a potom i hrvatskog predsjedanja ovim tijelom.

„EU treba da ojača svoje vanjske granice“, kazao je ministar Božinović i dodao kako je Evropska komisija sada Hrvatskoj saveznik po pitanju migrantske rute koja se otvorila preko BiH, kako u političkom, tako i finansijskom smislu, pri opremanju vanjske granice EU.

Božinovć je istakao kako je jedan od glavnih ciljeva strategije proširenja upravo zaštita od ilegalnih migracija te kako će Hrvatska pomagati Crnu Goru, ali je najavio uskoro sastanak i sa albanskim kolegom, kako bi se vanjske granice država po pitanju migracija osnažile.

Božinović je naglasio važnost jačanja kapaciteta graničnih policija i sklapanja sporazuma sa Frontexom, kako bi se snage Frontexa mogle raspoređivati uzduž granica država kandidata za EU.

Crnogorski ministar Mevludin Nuhodžić složio se kako problem migracija postaje sve globalniji te poručio kako je za njegovo rješavanje potrebna saradnja svih uključenih država i aktera.

Činjenica je da ima povećan broj migranata koji iz Grčke preko Albanije i Crne Gore prelaze ovu rutu, kazao je Nuhodžić, te dodao kako to nije broj koji je u ovom trenutku alarmantan, ali je istakao da je to broj koji znači povećanje.

„Mi nastojimo da našim aktivnostima zatvorimo sve one koji osim humanih razloga mogu stići do Crne Gore, a to su u ovom trenutku žene, djeca i neke druge kategorije“, kazao je Nuhodžić i najavio kako će cnogorska policija nastaviti sa svojim aktivnostima na ovom polju.

2018053023063840534199378Web

Crnogorski ministar Mevludin Nuhodžić zahvalio se Hrvatskoj na potpori koju je pružala na putu Crne Gore prema NATO savezu kojem je postala član, kao i na pomoći toj zemlji na aktuelnom putu prema Evropskoj uniji.

„Crna Gora nema dileme, želi da bude član porodice europskih naroda i preduzima aktivnosti i reforme da ostane lider u regionu kada su u pitanju europske integracije“, kazao je ministar Nuhodžić.

Po šest policijskih službenika nalazi se između Hrvatske i Crne Gore u razmjeni tijekom turističke sezone od 15. lipnja do 15. rujna kako bi se olakšala komunikacija sa turistima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.