Otkrivamo najčešće istine i mitove o depilaciji
Foto: Ilustracija

Zašto da ne pijete kafu prije depilacije?

Otkrivamo najčešće istine i mitove o depilaciji

Naravno da želite da imate glatke noge, nausnice bez dlačica - ali neće li ti od brijanja dlake na nogama narasti još gušće i deblje? Smiješ li da se briješ iznad koljena? Hoće li laser djelovati ako imaš svijetle dlačice?

Sigurno si već čula svašta o raznim načinima depilacije i katkad zaista ne znaš u šta da vjeruješ, a šta da odbaciš. Evo šta je istina a šta laž...

Istina: Od depilacije voskom dlačice se stanjuju 

Ako redovno depiliraš noge voskom, dlačice će se s vremenom stanjiti, a dok rastu, nećeš pod rukom osjetiti da bockaju kratke čekinjaste dlake kakve su nakon brijanja ili kreme za depilaciju, tvrde znalci iz beauty salona, specijalisti za depilacije voskom. Kunu se da klijentkinje koje godinama dolaze na depilaciju voskom sad imaju znatno manje dlaka pa je i depilacija brža, lakša i bezbolna. 

Laž: Od brijanja dlačice postaju deblje i tamnije 

To je jedna od neistina u koju gotovo svi vjeruju, uglavnom zato što kada dlake izrastaju poslije brijanja pod rukom djeluje grublje. Dlaka ne jača, samo je tako odsječena da djeluje deblje. Brijanjem samo uklanjaš dlačicu s površine kože, što nikako ne može da utiče na debljinu ili boju dlake koja se određuje ispod površine kože, u korijenu i folikuli. Ono što naraste poslije brijanja potpuno je isto kao što je bilo i prije brijanja - jedino vam se može učiniti da su dlačice jače jer su kratke. 

Istina: Ne treba podsjecati dlačice prije voska 

Neke od nas vole da se “srede” kod kuće prije odlaska kod kozmetičarke, jer im je neprijatno da pokazažu pravo stanje stvari. Ali to je potpuno bez veze. Ako ste se odlučili na depilaciju voskom u salonu, najbolje je da ostavite dlačice kakve jesu, u prirodnoj dužini, jer će tako vosak imati za šta da se zalijepi i depilacija će biti uspješnija. Kod prelaska s brijanja na vosak, preporučuje se da se pričeka tri nedjelje od posljednjeg brijanja da bi dlačice imale vremena da narastu, prenosi Super žena. 

Laž: Brijanje skida boju 

I jeste i nije laž. Ako govorimo o pravoj preplanulosti od sunca, brijanje tu ne može ništa. Sunčanje djeluje na ćelije s pigmentima koje su u dubljim slojevima kože, dok brijač struže isključivo po površini. Ali, vještačka boja dobijena sredstvima za samopotamljivanje nastaje na površinskim slojevima i brijač je zaista može donekle ukloniti jer osim dlačica skida i mrtve ćelije kože, a s njima i boju. 

Laž: Ne smijete da se brijete iznad koljena 

Bapska priča koja se toliko puta ponovila da vjerovatno i vi mislite da je istinita. Ali nije: nema nikakvog razloga da ne brijete/depilirate cijele noge. 

Istina: Nakon voska dlačice češće urastaju 

Urastanje je neugodna pojava kad se dlačica ne probije kako treba iz folikule nego ostaje ispod kože pa se na tom mjestu stvara crvenilo, a katkad i upalni proces. Dlačice češće urastaju nakon depilacije voskom jer s vremenom postaju slabije i ne mogu da se probiju kroz kožu, prenosi Super žena. 

Istina: Ne smijete da pijete kafu prije depilacije voskom 

Sigurno nikad nijeste dovele u vezu kafu i brazilku, ali od kofeina koža može da postane osjetljivija na bol, a slično mogu da djeluju i neka sredstva protiv bolova koja sadrže kofein. Ali za bezbolnu depilaciju voskom presudan faktor je spretnost osobe koja je radi - dakle, prepustite se profesionalcima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.