Za deset godina izvršena dva samoubistva u ZIKS-u
Foto: AA

Ono što se dešava iza zatvorskih rešetaka nije predmet interesovanja običnog čovjeka

Za deset godina izvršena dva samoubistva u ZIKS-u

Kao grupa, zatvorenici imaju veću stopu samoubistava nego ostali članovi zajednice, a pod posebnim rizikom su mlađi muškarci, mentalno oboljeli, poručeno je danas na konferenciji Mreže nacionalnih mehanizama za prevenciju torture zemalja Jugoistočne Evrope, koja se održava u Podgorici.

Ombudsmani regiona su zajedno sa svojim saradnicima danas diskutovali o temi “Prevencija suicida i predoziranja u ustanovama detencije“. 

Šućko Baković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, istakao je da su sa najvećom stopom suicidnog rizika muškarci mlađih godina, mentalno oboljeli, osobe lišene radne sposobnosti, društveno izolovani, zavisnici od psihoaktivnih supstanci ili osobe koje su već pokušale samoubistvo. 

bakovic

Šućko Baković, foto:AA

On je poručio da u ustanovama detencije u Crnoj Gori još uvijek nisu uspostavljeni programi prevencije samoubistava. 

„U periodu od 2008. do 2018. godine u zatvoru u Crnoj Gori su se dogodila dva samoubistva, jedno vješanjem, a drugo trovanjem tabletama, dok su zabilježena tri pokušaja samoubistva. Statistički posmatrano, reklo bi se da se radi o malom broju samoubistava u posljednjih deset godina. Međutim, čak i samo jedan slučaj zaslužuje posebnu pažnju svih i angažovanje na prevenciji, kako bi se preduprijedila ova pojava. U posljednjih deset godina, u zatvorima su evidentirana tri smrtna slučaja usljed predoziranja psihoaktivnim supstancama“, kazao je Baković. 

Zoran Pašalić, zaštitnik građana Srbije, kazao je da ono što se dešava iza zatvorskih rešetaka nije predmet interesovanja običnog čovjeka. 

„Onda dolazimo do toga da imamo torturu koja se dešava od strane službenika, a onda i zatvorenika. A to usmjerava ljude da izvrše suicid. Ono što sam primijetio da su uobičajni pokušaji ubistva, sječenje vene, ono što izaziva teške reakcije onih koji to gledaju i koji brinu o svemu tome“, kazao je Pašalić. 

Ljubinko Mitrović, ombudsman Bosne i Hercegovine, koji je ujedno i profesor krivičnog prava, kazao je da često o ovoj temi razgovara sa studentima. 

„Šta je samoubistvo, kukavičluk ili hrabrost? Meni većina studenata kaže da je to kukavičluk. Sa stanovništa psihe, uma, možda je to i hrabrost“, rekao je Mitrović. 

Dvodnevnom konferencijom Mreže nacionalnih mehanizama za prevenciju torture zemalja Jugoistočne Evrope predsjedava zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.