Posebna vrsta mlijeka od insekata je superhrana budućnosti
Ilustracija

Posebna vrsta mlijeka od insekata je superhrana budućnosti

Jedna južnoafrička kompanija u prodaju je pustila posebnu vrstu mlijeka pod nazivom "Entomlijeko", koje je napravljeno od uzgojenih insekata. "Entomlijeko" se reklamira kao superhrana budućnosti.

"'Entomlijeko' je održiva, prirodna, hranljiva i ukusna namirnica bez laktoze. To je alternativni mliječni proizvod budućnosti", navodi kompanija Gourmet Grubb na svojoj internet stranici. 

Kompanija tvrdi da njihovo mlijeko ima lekovita svojstva, i da je kod njega najbolje to što je bogato proteinima i mineralima, naročito gvožđem, cinkom i kalcijumom, prenosi agencija Sinhua. 

Inače, prije dvije godine na tržištu se pojavio sličan proizvod, mlijeko od bubašvaba koje se sakuplja od posebne vrste tog insekta (lat. diploptera punctata), porijeklom sa Havaja. 

Ta vrsta jednina je poznata među bubašavabama koja rađa žive mladunce, umjesto polaganja jaja. Njihovo mlijeko je puno proteina, masti i šećera. 

Proizvod, međutim, nije stekao neku posebnu popularnost i nije se u većim količinama našao na policama supermarketa, kako zbog neprivlačnog naziva tako i zbog nedovoljne istraženosti. 

Jedno istraživanje, sprovedeno u Indiji 2016. godine, otkrilo je da mlijeko bubašvaba sadrži tri puta veću energetsku vrijednost, nego ista količina kravljeg mlijeka. 

"Nemamo naučne dokaze da je ova namirnica stoprocentno bezbjedna za ljudsku ishranu", saopštio je tada glavni autor istraživanja Subramanian Ramasvami.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.