Vukadinović: Opozicija obezglavljena a lideri bi u bojkot za sopstveni spas
Ilustracija, foto: PR Centar

Mogući i vanredni parlamentarni izbori

Vukadinović: Opozicija obezglavljena a lideri bi u bojkot za sopstveni spas

Moguće je da su se mnogi i previše nadali ali je sigurno da niko od opozicionih lidera nije očekivao ovakav izborni rezultat koji je ostvaren na lokalnim izborima u deset crnogorskih gradova.

U narednim danima vidjećemo kako će se odnijeti prema činjenici da Demokratska partija socijalista nikad nije stajala bolje. A rezultati su bili očekivani za onog ko je znao šta da očekuje, smatra profesor i politički analitičar Srđan Vukadinović.

„Ovaj rezultat je očekivan i ostvaren na uzlaznoj liniji koju Demokratska partija socijalista ima od predsjedničkih izbora. Ovo je moguće i najbolji izborni rezultat te partije, koja će u šest od deset gradova moći sama da vrši vlast dok u Kolašinu, Baru, Plavu i Rožajama do te vlasti će lako doći uz podršku tradicionalnih koalicionih partnera. Moguće je da će tradicionalna parterstva nastaviti i u opštinama u kojima imaju dovoljan broj mandata da bi sami vršili vlast kako bi se što prije organizovala nova lokalna uprava u svih deset opština kao i u gradskoj opštini Golubovci.“ kaže za Kodex profesor i politički analitičar Srđan Vukadinović.

Opozicija je, to je već fakat, imala svoju „krvavu“ nedjelju. Opravdanja se mogu tražiti i drugi se mogu optuživati ali činjenica ostaje da niko nije ostvario očekivan rezultat, a mnogi su se rezultatima i iznenadili. To im međutim ne predstavlja razlog da razmišljaju o sopstvenoj odgovornosti iako je, kako kaže Vukadinović, opozicija obezglavljena.

„Ovakva obezglavljena opozicija sada vrši premještanje ciljeva. Umjesto da se priča o odgovornosti odmah se krenulo sa pričom o bojkotu a puno bi bolje bilo da pokušaju da sa novim licima saniraju štetu i pokušaju da u narednom periodu ponude ozbiljnu alternativu vlasti. Umjesto da konačno prihvate činjenicu da su izgubili i da se pogledaju u oči, opozicioni političari zovu u neke nove bojkote da bi spasili sebe.“ smatra Vukadinović.

SrdjanVukadinovic

Srđan Vukadinović

Prema mišljenju profesora Vukadinovića DPS je odradila sve kako treba (a nije im prvi put) dok su mnogi sa druge strane pravili kardinalne greške. Ovi izbori su pokazali da Socijaldemokratska Partija, Demos i Ujedinjena Crna Gora više ne postoje, da je Demokratski Front izgubio svoje glasačko tijelo a Demokrate napravile kardinalnu grešku ulazeći u koaliciju sa Građanskim Pokretom URA , smatra Vukadinović.     

„Demokrate bi sigurno ostvarile bolji rezultat da su na izborima nastupili sami. URA je marginalna politička pojava koja sigurno u Podgorici, a i većini drugih opština, ne bi ni prošla cenzus. Ovako su zbog koalicije sa partijom sa kojom imaju mnogo različitih stavova samo doveli do toga da su mnogi njihovi potencijalni glasači ostali kući.“ kaže za Kodex analitičar Srđan Vukadinović.

Ako su izbori u Podgorici Crna Gora u malom, onda je opozicija dobila od svojih birača odgovor na klimave koalicije koje su stvorene u primorskim opštinama i u Beranama. Pokazalo se da građani žele stabilnost, smatra Vukadinović i dodaje da rezultat izbora pruža mogućnost da DPS sada organizuje stabilnu vlast u opštinama u kojima su sprovedeni izbori ali ne odbacuje mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora.

„Iako je lider DPSa Milo Đukanović kazao da će se sljedeći parlamentarni izbori desiti 2020. godine vjerujem da u toj partiji razmišljaju i o mogućnosti raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. Da je rezultat u Podgorici bio drugačiji izbora sigurno ne bi bilo do redovnog termina ali da se izbori raspišu sada u onom zakonskom roku od tri mjeseca, DPS bi osvojio apsolutnu vlast i na državnom nivou. U Podgorici su imali 54 procenta podrške što bi im na državnom nivou donijelo namjanje 42 mandata a sa koalicionim partnerima imali bi 50 mandata. Tako stabilna vlast bila bi dobra ako se uzme u obzir sve ono što nas očekuje u narednim koracima integracija.“ kaže za Kodex Srđan Vukadinović.

Dakle, opoziciji bi mogla da se ispuni želja za novim parlamentarnim izborima ali ako se uzme u obzir da se ni jedan od opozicionih lidera nije pojavio po završetku izbora da se obrati onima koji su za njih glasali, moglo bi se očekivati da sada budu protiv takvog scenarija. Makar oni koji su preživjeli ove izbore. Oni koji nijesu, jer ako ne uspijete da uđete u podgorički parlament onda nećete sigurno ni u državni, njima je svejedno. Baš kao i mnogim glasačima opozicije koji su juče ostali kući.         

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.