Uz pomoć paradajza imaćete čistu i zdravu kožu
Ilustracija

Uz pomoć paradajza imaćete čistu i zdravu kožu

Ukoliko nista zadovoljni svojom kožom i imate problema s aknama, jedno povrće može pomoći, a to je paradajz.

Paradajz može riješiti brojne probleme s kožom, bez obzira na to da li se radi o aknama, porama, opekotinama od sunca ili koži koja izgleda umorno.

Osim dobrog ukusa, paradajz čini kožu zdravom. Bogat je likopenom, antioksidansom koji djeluje kao neutralna krema protiv sunca. Ovi antioksidansi takođe djeluju kao proizvod protiv starenja kože te se bore protiv oštećivanja ćelija i crvenila. Preporučuje se unos najmanje 16 miligrama likopena dnevno koji djeluje na smanjenje slobodnih radikala u koži te pomaže koži da zadrži vlagu.

Velike pore omogućavaju lagan pristup prljavštini, zbog čega se povećava mogućnost inficiranja. U tom slučaju uzmite jednu supenu kašiku svježeg soka paradajza i dodajte dvije do četiri kapi svježeg limunovog soka. Za nanošenje ove smjese na lice iskoristiti vatu i masirajte kružnim pokretima. Smjesu na licu zadržite 15 minuta, a zatim se umijte hladnom vodom. Redovna primjena ove smjese će značajno smanjiti pore.

Prirodna kisjelina u paradajzu pomaže u smanjenju i uklanjanju akni. Vitamin A i vitamin C se nalaze u mnogim lijekovima protiv akni, a paradajz je bogat ovim vitaminima. Za ozbiljne probleme s aknama izgnječite kompletan paradajz i nanesite ga kao masku na lice. Držite tako sat vremena, a potom isprite i nanesite sredstvo za hidrataciju kože. Činite to barem jednom dnevno i akne će nestati.

Maska od avokada i paradajza pravi čuda kada je riječ o koži. To je zbog toga što paradajz djeluje kao agresivni agent, uklanja akne i smanjuje masnoću, dok avokado djeluje kao antiseptik i hidrira  kožu. Maska od izgnječenog paradajza i avokada će učiniti kožu glatkom, mekanom i čistom. Ovu masku držite na licu 20 do 30 minuta, a potom isperite toplom vodom.

Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.