Presuda Bajčetiću: Kazna 3.500 eura
Nikola Bajčetić

Presuda Bajčetiću: Kazna 3.500 eura

Presudom Osnovnog suda u Podgorici, član Predsjedništva Pokreta za promjene Nikola Bajčetić dobiće 3.500 eura za naknadu nematerijalne štete nastale na protestima Demokratskog fronta u oktobru 2015.

"Prvostepena parnična presuda Osnovnog suda u Podgorici, povodom moje tužbe za naknadu nematerijalne štete, može predstavljati minimalnu satisfakciju za dalje procese povodom ovog slučaja. Ipak, uliva neku vrstu optimizma da će se jednog dana, uniformisani batinaši koji su me pretukli, privesti pravdi. Zato, obavještavam javnost da će moj pravni zastupnik uložiti žalbu na ovu presudu iz razloga što je tužbeni zahtjev djelimično usvojen", saopštio je Bajčetić.

Kako je naveo, sud je djelimično usvojio tužbeni zahtjev, pa mu je umjesto traženih 6.300 eura na ime pretrpljenih fizičkih bolova, pretrpljenog straha i na ime duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda, dosuđena nematerijalna šteta od 3.500 eura.

U presudi se navodi da je utvrđeno da su policijski službenici u tom slučaju prekoračili svoja ovlašćenja.

"U postupku je nesumnjivo utvrđeno da su prilikom lišenja slobode tužioca policijski službenici prekomjerno primijenili fizičku silu prema njemu i zlostavljali ga nečovječnim i ponižavajućim postupanjem i da su primijenili silu veću od one koja je bila apsolutno neophodna”, piše u obrazloženju presude.

U presudi piše da su policijski službenici svojim postupanjem prekršili član 28 Ustava Crne Gore, ali i etički Kodeks i član 3 Evropske konvencije.

"Tužilac nije pružao otpor već se nalazio u bespomoćnom pognutom položaju, glavom prema asfaltu i rukama pokrivajući glavu sa namjerom da se zaštiti od udaraca. Tom prilikom je zadobio više od 11 udaraca po čitavom tijelu”", piše u obrazloženju.

Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.