Razmislite dobro prije nego što skočite u hotelski bazen
Ilustracija

Razmislite dobro prije nego što skočite u hotelski bazen

Žestoko ljetnje sunce bazene često pretvara u rasadnike bakterija i izvorišta bolesti. Nedovoljno ili previše hemikalija, u kombinaciji s manjkom higijene pojedinih posjetilaca često rezultuje izbijanjem bolesti.

U SAD više od trećine epidemija vezanih za vodu kreće iz hotela tj. iz hotelskih bazena. 

Između 2000. i 2014. godine čak 493 slučaja (gdje se spominje više od dva oboljela) zabilježena su u 46 saveznih država i Portoriku. 

Ukupno je bilo 27.219 oboljenja i osam smrti, kaže Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Krivci su paraziti i bakterije, a kod 58 odsto oboljenja kao izvor je potvrđen parazit kriptosporidija koji može da preživi i u dobro održavanim bazenima i kod plivača prouzrokuje želudačne ili crijevne probleme, i dijareju. 

Čak šest od osam smrti može da se pripiše bakteriji legioneli, koja uzrokuje legionarsku bolest, tešku upalu pluća i pontijačku groznicu. 

Pseudomonas može da rezultuje svrabom, osipom, i upalom uha, a u pitanju su simptomi koje je imalo 13 posto oboljelih. 

I legionela i pseudomonas mogu da prežive skoro svaku vrstu hemikalija kojima se dezinfikuju bazeni, piše Express. 

"Najvažniji savjet jeste da ne pijete vodu", kaže Mišel Hlavsa, autor godišnjeg izvještaja, i napominje da bi bilo dobro da, prije ulaska u vodu, provjerite posljednje rezultate testiranja vode. 

Većina slučajeva zaraze dešava se ljeti, kada se voda dodatno zagrije, što olakšava preživljavanje parazita i bakterija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.