Na autoput do sad potrošeno skoro 400 miliona

Izvode se intenzivni radovi

Na autoput do sad potrošeno skoro 400 miliona

Za gradnju autoputa, najvećeg infrastrukturnog projekta u istoriji Crne Gore, čija je gradnja počela prije tri godine, do sada je utrošeno 390 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva saobraćaja.

Iz ovog Vladinog resora i kompanije CRBC, koja je glavni izvođač radove, poručuju da se radovi trenutno izvode duž čitave trase prioritetne dionice autoputa, od Smokovca do Mateševa.

"Tokom 2015. godine izvođaču radova su isplaćene dvije rate avansa, u ukupnom iznosu od 161,9 miliona eura, u 2016. je za izvođenje pripremnih radova, projektovanje i izvođenje dijela trajnih radova plaćen iznos od 9,2 miliona eura, dok je u toku prošle godine isplaćeno 176,3 miliona eura. Ove godine je zaključno sa mjesecom martom uzvođaču radova plaćen ukupan iznos od 42,3 miliona eura", saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja.

Preko 200 miliona

Predstavnici Ministarstva su podsjetili da je Zakonom o budžetu za ovu godinu za plaćanje kompaniji CRBC planiran iznos od 199,27 miliona eura.

"Ali Zakon ostavlja mogućnost da se isplate vrše do nivoa realizacije. Prema procjenama izvođača radova plaćeni iznos za obim stvarno izvedenih radova na terenu, u skladu sa definisanom metodologijom mjerenja elemenata za plaćanje, u toku ove godine, bi trebao biti iznad 200 miliona eura eura", kazali su iz Ministarstva.

U kompaniji CRBC zadovoljni su do sada postignutim.

"Razlog za to nalazimo u činjenici da su teški građevinski radovi, poput iskopa tunela, fundiranja i betoniranja stubova mostova, kao i nasipi i usjeci u završnoj fazi",  kazali su iz CRBC.

Prema podacima Ministarstva i CRBC od ukupno 16 tunela, radovi se izvode na 15 tunela.

"Završeno je preko 86 odsto iskopa i primarne podgrade (oko 30 kilometara), kao i 28 odsto sekundarne obloge u tunelima. Bitan i interesantan podatak jeste da na postojećoj mreži državnih puteva Crne Gore postoji 159 tunela ukupne dužine 23,5 km, što govori o zahtjevnosti i značaju ove dionice autoputa", naveli su predstavnici Ministarstva.

Oni su podsjetili da je u prethodnom periodu završen proboj devet tunela Mrke, Klopot, Vilac, Mala trava, Mrki krš, Jabučki krš, Suka, Pajkov vir i Preslo.

"Od ukupno 19 mostova radovi se izvode na 18 mostova. Radovi na izgradnji mosta Moračica, koji bi trebalo da bude jedan od prepoznatljivih simbola projekta, odvijaju se planiranom dinamikom. S obzirom na nepovoljne vremenske uslove koji su bili prvih mjeseci ove godine, sa početkom ljepšeg vremena intenzivirani su radovi duž cijele tase i očekivanja su da će povećanjem broja radnika, opreme i mehanizacije ova dionica autoputa predstavljati sliku potpuno aktivnog gradilišta", rekli su predstavnici Ministarstva.

Predstavnici kompanije CRBC očekuju proboj dva najzahtjevnija tunela u narednim mjesecima.

"Tunel Vjeternik biće probijen već narednog mjeseca, dok proboj tunela Kosman očekujemo krajem avgusta. Paralelno, odvijaju se obimne pripreme i porudžbina materijala za elektromašinske instalacije u tunelima, što je sljedeća faza", naveli su iz CRBC.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.