Bošković: Makedonija zaslužuje da bude 30. članica NATO-a

Susret sa makedonskom koleginicom

Bošković: Makedonija zaslužuje da bude 30. članica NATO-a

Crna Gora smatra da Makedonija zaslužuje da bude 30. članica NATO-a, nakon svih reformi koje je sprovela u prethodnom periodu, poručio je danas ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković. On se u Podgorici sastao sa makedonskom koleginicom Radmilom Šekerinskom-Jankovskom.

Ministri odbrane Crne Gore i Makedonije saglasni su da će članstvo Makedonije u NATO-u dodatno doprinijeti stabilizaciji i integraciji regiona. 

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković istakao je da će insistirati da Makedonija bude prva naredna članica NATO-a. 

„Crna Gora smatra da Makedonija zaslužuje da bude sljedeća članica NATO-a i da sada kao punopravna članica NATO-a Crna Gora i ja kao ministar insistiram na tome da Makedonija to zaslužuje, jer time doprinosimo stabilnosti ovog regiona i to je ono što će opredijeliti da ovaj region krene odlučnije prema evropskim i evroatlantskim integracijama. Svjesni smo da samo pristupanje Makedonije NATO-u nije dovoljan uslov da se region u potpunosti posveti onim pitanjima koja su najzačajnija, to su ekonomska pitanja, bolji životni standard građana. Jer, dok god postoje otvorena pitanja, ta pitanja onda teško mogu doći na dnevni red. Lijek za to jeste integracija regiona u NATO i EU“, kazao je Bošković, prenosi Anadolija.

3322283121647960970878474937220745345368064n

"Integracija Makedonije doprinosi stabilnosti regiona"

Radmila Šekerinska-Jankovska, ministarka odbrane Makedonije, vjeruje da je zemlja sprovela brojne reforme i da zaslužuje da bude dio NATO-a. 

„Odluka NATO-a od prošle godine da primi Crnu Goru kao 29. članicu, pokazuje jedno novo otvaranje vrata za prijem novih članica. Za nas je ta odluka bila i podsjećanje i inspiracija. Podsjećanje da država može da prihvati ili ispusti takvu šansu, i jedna inspiracija da ovako visoke ambicije jedne male države mogu da se realizuju. Članstvo Crne Gore u NATO znači jedan glas više podrške za članstvo Makedonije. Danas sam tu da se zahvalim Crnoj Gori za veliku podršku koju daje Makedoniji za članstvo u NATO. Makedonija je zaslužila poziv za NATO, zbog brojnih reformi koje je sprovela“, kazala je Šekerinska-Jankovska. 

Ona je istakla da je Makedonija povećala učešće u NATO misijama. 

„Najvažnije od svega je da poziv i učešće Makedonije u NATO-u nosi cijelom regionu jednu veliku stabilnost“, istakla je Šekerinska-Jankovska. 

Ministri odbrane Crne Gore i Makedonije istakli su i odlične bilateralne odnose dvije države. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.