SD planira unapređenje saobraćajne i komunalne infrastrukture u Glavnom gradu
SD Glavni grad

SD planira unapređenje saobraćajne i komunalne infrastrukture u Glavnom gradu

Moderan gradski prevoz, uvođenje sistema elektronske karte u vozilima, kao i izgradnja i rekonstrukcija najvažnijih ulica i bulevara, i izgradnja podzemnih garaža, biće prioritet Socijaldemokrata Podgorice, poručeno je na pres konferenciji.

Ta partija predstavila je danas dio izbornog programa „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“, koji se odnosi na razvoj saobraćajne i komunalne infrastrukture u Glavnom gradu.

Kandidat za odbornika „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“, Marko Rakočević, ocijenio je da je neophodno kreirati ambijent u kome bi prevoznici mogli kvalitetnije da posluju, kako bi, kako je naveo, Podgorica dobila moderan gradski prevoz „kakav građani zaslužuju“.

„Potrebno je raspisati tender za novi raspored linija (trenutno je u Podgorici 32). Linije će se ustupiti (koncesija) prevoznicima na rok od osam godina, umjesto dosadašnjeg od tri godine, kako bi im se pružila mogućnost da nabave novije autobuse, starosti maksimalno do sedam godina, koji ispunjavaju EU standarde, klimatizovani su, imaju rampe za lica sa invaliditetom i ispunjavaju stroge propise u dijelu bezbjednosti“, istakao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, time bi se prevoznicima omogućio period stabilnog poslovanja, mogućnost da se, kako je naveo, kreditno zaduže, obnove vozni park, vrate investiciju i, što je najbitnije, da obavljaju javnu funkciju u skladu sa standardima razvijenih zemalja“. 

„Skupština Glavnog grada je donijela Odluku o privatno javnom partnerstvu sa najpovoljnijim ponuđačem (tender je u pripremi) za uvođenje sistema elektronske karte u vozilima gradskog prevoza i ovo smatramo veoma značajnim za unapređenje gradskog prevoza“, rekao je Rakočević.

2

Otvara se, kako je naveo, mogućnost i subvencioniranja karata socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, kao i penzionerima, đacima, studentima i osobama sa invaliditetom.

„Projekat Podgorica city card je baza za instaliranje SMART citija, i biće moguća nadogradnja korištenja te kartice u kasnijem periodu za druge sadržaje koje nudi Glavni grad, a to su, sportski objekti, plaćanje parkinga u gradu, usluga biblioteke, gradske knjižare i slicno“, pojasnio je Rakočević. 

On je rekao da će SD organizovati bike-sharing sistem i stimulisaće, kako je kazao, korišćenje bicikala i drugih ekoloških prevoznih sredstava. 

„Sistem sa biciklima na električni i mehanički pogon, sa stanicama za punjenje, na trasama postojećih i budućih biciklističkih staza, čije je korišćenje moguće uz upotrebu elektronske karte Podgorica city card, koja je ujedno i kartica za korišćenje gradskog prevoza“, naveo je Rakočević.

On je rekao da će se u narednom periodu intenzivirati radovi na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže, sa posebnim naglaskom na prigradska i ruralna područja, kao i na opštine u okviru Glavnog grada.

Rakočević je ocijenio da su stvorene realne pretpostavke za realizaciju projekta izgradnje modernih pijačnih objekata u Tuzima, Golubovcima i Maslinama, kako bi, kako je istakao, građani sa tih područja dobili kvalitetne višenamjenske objekte sa poslovnim prostorima za obavljanje različitih djelatnosti.

„Zalagaćemo se za izmještanje pijace na neku drugu lokaciju, kako bi se sa jedne strane Distributivni centar valorizovao na efikasnji način, a sa druge strane, poljoprivrednim proizvođačima omogućili bolji i kvalitetniji uslovi za rad na novoj lokaciji“, poručio je Rakočević.

Kandidat za odbornika „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“, Dalibor Milošević, rekao je da će se ta partija zalagati za nastavak Bulevara Save Kovačevića, podvožnjakom ispod željezničke pruge i veze sa ulicom Zmaj Jovinom, odnosno Bulevarom Josipa Broza i izgradnji kvalitetne putne veze zagoričkog naselja, koje se nalazi preko pruge (kod groblja), sa ostatkom naselja (ul. Nikole Tesle).

„Insistiraćemo na rekonstrukciji ulica: Vojislavljevića, Iva Andrića, Miladina Popovića, Braće Zlatičanin, Rista Stijovića, Vuka Karadžića, Ivana Vujoševića, Zmaj Jovine ulice, Veljka Vlahovića, Vaka Đurovića, Dušana Milutinovića, Ludvika Kube, kao i rekonstrukciju puta Radomira Ivanovića, dijela puta Podgorica – Tuzi, puta Golubovci - Mataguži, II faza i starog puta za Danilovgrad, odnosno  regionalnog puta Rogami – Spuž“, poručio je Milošević.

Prema njegovim riječim, SD-ovi prioriteti biće i izgradnja svjetlosne signalizacije na raskrsnici ulica Vojvode Ilije Plamenca i Iva Vizina;  rekonstrukcija raskrsnice Skopske ulice, Ulice Đule Jovanova, Sarajevske ulice i Ulice Carev laz; rekonstrukcija raskrsnice bulevara Džordža Vašingtona, Svetog Petra Cetinjskog i Mihaila Lalića; izgradnja svjetlosne signalizacije na raskrsnici magistralnog puta Podgorica - Golubovci i lokalnog puta u mjestu Cijevna u GO Golubovci“, istakao je Milošević.

On je rekao da će se SD zalagati i za rekonstrukciju raskrsnice magistralnog puta Tuzi - Božaj, lokalnog puta Tuzi - Golubovci i nekategorisanog puta u Tuzima; izgradnju mosta preko rijeke Cijevne u Dinoši, kao i izgradnju mosta kod OŠ "21. Maj" na Draču sa prilaznim saobraćajnicama rekonstrukcija mosta preko Savinog potoka.

„SD smatra da je neophodno izvršiti rekonstrukciju Kapadžića mosta, proširenje mosta na Ribnici u Ulici Bratstva i jedinstva, kao i proširenje mosta na Morači na ukrštanju Cetinjskog i Nikšićkog puta“, naveo je Milošević.

On je ocijenio da je neophodno nastaviti i pojačati saradnju sa sugrađanima, njihovim udruženjima i Vojskom Crne Gore na modernizaciji, probijanju i rekonstrukciji putnih pravaca, posebno u, kako je naveo, seoskom dijelu Glavnog grada.

Kandidat za odbornika „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“, Nusret Canović, poručio je da će ta partija, probleme povećanja broja vozila i frekvencije saobraćaja u Glavnom gradu, rješavati izgradnjom novih kapaciteta za stacionarni saobraćaj.

„Taj problem rješavaćemo prvenstveno izgradnjom garaža koje će biti u pojedinim djelovima grada podzemne, ambijetalno uklopljene i energetski efikasni objekti, koje će imati i neke druge funkcije osim parkiranja, koje neće zauzimati zelene površine, dječija i sportska igrališta, koje ce preusmjeriti saobraćajne tokove i u velikoj mjeriti smanjiti frekvenciju saobraćaja na kritičnim mjestima u Glavnom gradu“, pojasnio je Canović.

Parking servis je, kako je naveo, učinio prvi korak u realizaciji ideje Podgorica Smart city kroz realizaciju projekta Smarta parkinga.

„U narednom periodu, ovaj projekat će obuhvatiti sva Parking mjesta kojima upravlja parking servis što će građanima omogućiti značajno lakše pronalazenje parkinga I mogućnost planiranja putovanja, kao i mogućnost korišćenja elektronske karte PG card za plaćanje parkinga“, rekao je Canović.

SD će se, kako je poručio, posvetiti unapređenju položaja osjetljivih grupa stanovništva, trrudnica i OSI.

„U tom smjeru, Parking servis je već omogućio besplatno parkiranje za OSI sa više od pet odsto ukupnog kapaciteta parking mjesta, dok je za trudnice ovih dana počelo izdavanje tzv. baby karata za besplatno parkiranje na parkingu koji se nalazi između KBC-a i Medicinske skole. Trudićemo se da se mogućnost korišćenja Baby karata proširi i na neke druge lokacije u Glavnom gradu“, istakao je Canović.

On je najavio da će SD poboljšati komunikaciju sa građanima i unaprijediti postojeći Sistem 48 sati kroz, kako je pojasnio, izradu interaktivne aplikacije PG COM sa dnevnim pregledom svih aktivnosti gradskih službi i preduzeća i najavom kulturnih i sportskih dešavanja u gradu, „kao i servisnih informacija zanimljivih građanima, sa mogućnošću on line prijave problema i komunikacije sa operaterom, kao i obavezom operatera da u najkraćem roku odgovori na zahtjev korisnika“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.