Švedska savjetuje građane kako da postupaju u slučaju rata
ilustracija

200 godina nije ratovala

Švedska savjetuje građane kako da postupaju u slučaju rata

Švedska će naredne nedelje podijeliti svojim građanima uputstva o tome kako da postupaju u slučaju da izbije rat.

U brošuri "Ako dođe do krize ili rata", na 20 strana, daju se savjeti o tome kako nabaviti čistu vodu, prepoznati propagandu i pronaći zaštitu od bombi, navodi Reuters i ističe da je to prva kampanja podizanja svijesti u javnosti te vrste od vremena Hladnog rata.

Šveđanima se poručuje da je njihova dužnost da reaguju, ukoliko je njihova zemlja u opasnosti.

Izdavač brošure Švedska agencija za civilne nepogode nije navela odakle bi moglo da dođe do napada, ali britanska agencija ukazuje da su Švedska i druge zemlje u regionu u pripravnosti od kada je Rusija pripojila Krim 2014. godine.

Više od 200 godina bez rata

Te zemlje, dodaje agencija, optužuju Rusiju da je u više navrata prekršila njihov vazdušni prostor.

Moskva te tvrdnje odbacuje ili na njih ni ne odgovara.

U brošuri, koja će biti podijeljena u svih 4,8 miliona domaćinstava u Švedskoj, upozorava se da bi zalihe hrane, medicine i benzina mogle da nestanu tokom krize.

Švedska ni sa kim nije ratovala više od 200 godina, od rata sa Norveškom 1814. godine, a tokom oba svjetska rata bila je neutralna.

Izvor:Al Džazira

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.