Erdogan: Svi zajedno ćemo izgraditi jedan rastući duh Balkana
Foto: AA

Dodijeljen mu počasni doktorat

Erdogan: Svi zajedno ćemo izgraditi jedan rastući duh Balkana

Turska na ovim prostorima želi da se postigne dugoročni mir i stabilnost. Zajedno sa našim Bošnjacima, mi ćemo imati dobre donose i sa Srbima, Hrvatima, Albancima, Makedoncima. Ako Bog da, mi ćemo u budućnosti, crpeći snagu iz naših različitosti, svi zajedno izgraditi jedan rastući duh Balkana, poručio je danas u Sarajevu predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, u obraćanju studentima i profesorima Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Erdogan je danas doputovao u radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

U sklopu posjete IUS-u, turskom predsjedniku dodijeljen je počasni doktorat, koji mu je uručio rektor ovog univerziteta Ahmet Jildirim. Edogan je ovom prilikom zahvalio IUS-u, poručivsi kako će cijeli život s ponosom nositi ovu titulu.

2018052023048102133940596Web

U obraćanju, Erdogan je podsjetio kako je tokom dana imao priliku razgovarati o odnosima dvije zemlje, te je konstatovao kako su odnosi Turske i BiH na visokom nivou, kao i da će ubudućnosti biti ulagan svaki napor da oni budu još bolji.

“Naravno da nekima smeta činjenica da imamo vrlo jaku i blisku saradnju sa zemljama Balkana. Ne gledajući vlastitu prošlost, daju sebi za pravo da preispituju postojanje naše zemlje na Balkanu. A Turska je istovremeno jedna balkanska zemlja. Na ovim prostorima nalazi se višestoljetna istorija i brojni spomenici”, poručio je Erdogan.

2018052023048102133940604Web

Naglasio je kako pojedine zemlje, koje uopšte nemaju granicu sa BiH, Tursku žele prikazati kao zemlju koja na ovim prostorima ima drugačije namjere.

“Jasno nam je da napori koje Turska na ovim prostorima ulaže za zaštitu mira i stabilnosti, ne odgovaraju njihovim planovima. Za razliku od njih, ono što Turska na ovim prostorima želi jeste da se postigne dugoročni mir i stabilnost. Zajedno sa našim Bošnjacima, na ovim prostorima mi ćemo imati dobre donose i sa Srbima, Hrvatima, Albancima, Makedoncima. Na tom planu smo napravili značajne korake. Ako Bog da, mi ćemo u budućnosti, crpeći snagu iz naših različitosti, svi zajedno izgraditi jedan rastući duh Balkana”, poručio je Erdogan.

Iznijevši kritike na račun pojedinih zemalja koje se zaklinju u ljudska prava, Erdogan je kazao kako su Egipat, Izrael i SAD nedvojbeno pokazali da im se ne smije vjerovati kada se zaklinju u poštenje i ljudska prava.

“Zlikovci pretvaraju svijet u mjesto na kojem naš život neće biti moguć. Zato mi kažemo, živio pakao za zlikovce“, poručio je Erdogan.

2018052023048020033938729Web

Turski predsjednik je takođe iznio kritike i na račun Vjeća sigurnosti UN-a, kazavši kako je “svijet veći od pet (pet članica VSUN-a, op.a.)".

"Ukoliko se svijet preda u ruke pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, onda smo izgorjeli”, rekao je Erdogan i podvukao kako svijet više ne živi u uslovima Drugog svjetskog rata, da je sada na sceni jedan novi svijet.

Podsjetio je kako je ove sedmice u Istanbulu održan Samit zemalja članica Organizacije islamske saradnje u vezi sa dešavanjima u Palestini, te kako je tom prilikom pokazana vrlo jaka volja na temu zaštite muslimanskih svetih mjesta.

"Kao OIC, donijeli smo odluke na poljima ekonomije, diplomatije, trgovine i politike, koje će nanijeti bol onima koji prolijevaju krv Palestinaca", istakao je Erdogan.

Osvrnuo se i na borbu protiv terorističke organizacije FETO.

“Tokom pokušaja puča 15. jula 2016. godine otkriveno je prljavo lice FETO-a, te je potvrđeno da smo bili u pravu. Usljed pokušaja puča, mnoge zemlje su šutjele, no mi nikada nećemo zaboraviti odlučnu i iskrenu solidarnost koju je tada pokazao predsjedavajući Predsjednišva BiH Bakir Izetbegović”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je kako Turska zna da FETO nastavlja djelovati u BiH skrivajući se pod različitim imenima i pokušavajući biti pod pokroviteljstvom drugih zemalja. Erdogan je kazao da dok Turska od BiH traži da se zatvore FETO obrazovne ustanove u ovoj zemlji, kako prije svega ne bi nanijele štetu BiH, njegova zemlja istovremeno nudi alternativu.

Erdogan je posjetu BiH započeo sastankom sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, nakon čega su zajedno posjetili šehidsko mezarje Kovači, te položili cvijeće na mezar prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

2018052023047900433935654Web

Takođe se obratio na 6. po redu Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD). Kongresu, koji je održan u olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch”, prisustvovalo je oko 15.000 gostiju, koji su povodom kongresa doputovali u Sarajevo iz zemalja regije i Zapadne Europe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.