Bivši predsjednik Opštine Bar optužen da je oštetio Poštu za 2.200.000 eura
Žarko Pavićević

Zloupotreba službenog položaja

Bivši predsjednik Opštine Bar optužen da je oštetio Poštu za 2.200.000 eura

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika barske opštine i vlasnika preduzeća ZIB Žarka Pavićevića, okrivljenog da je zloupotrebom službenog položaja 2011. godine u poslovima izgradnje stambeno-poslovnog prostora Poštu Crne Gore oštetio za 2.200.000 eura, saznaje Pobjeda.

Osim njega, na optužnici su i nekadašnja izvršna direktorka Pavićevićeve firme Zavod za izgradnju Bara, Danijela Krković, i procjenitelj Rafael Vreteničić. Kontrola optužnice zakazana je za 29. maj u podgoričkom Višem sudu.

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu nakon što je Pošta Crne Gore podnijela tužbu protiv Zavoda za izgradnju Bara u stečaju, koji je bio u vlasništvu Žarka Pavićevića, i barske kompanije USEFA jer nijesu ispoštovali ugovor o zajedničkoj izgradnji stambenoposlovnog prostora. Ugovorom, koji je potpisan 2008. godine, Pošta Crne Gore je uložila državno zemljište u barskom naselju Topolica kako bi zauzvrat dobila 30 odsto od izgrađenog stambeno-poslovnog prostora, odnosno građevinsku nekretninu čija najmanja vrijednost mora da iznosi 4.300.000 eura. Pošta je zemljište uložila uz saglasnost ministarstava finansija i telekomunikacija. Međutim, krajem 2011. godine uvodi u posao ruskog biznismena Artura Džahalova sa kojim sklapa ugovor o zajedničkom ulaganju, o čemu nije obavijestio menadžment Pošte. Džahalov je tada ZIB-u uplatio 4.200.000 eura da završi izgradnju sporne zgrade.

Prema pisanju medija, ZIB je do početka 2013. godine izgradio oko 45 odsto dogovorenog objekta, a sredinom iste godine Atlas banka je podnijela Privrednom sudu u Podgorici prijedlog za uvođenje stečaja u toj kompaniji zbog duga od 800.000 eura. Samo 60 dana prije otvaranja stečaja, početkom septembra 2013. godine, Pavićević aktivu ZIB-a prenosi na kompaniju USEFA pa i investicioni projekat izgradnje stambeno-poslovnog prostora u barskom naselju Topolica. ZIB, kojem su ostali samo minusi, 6. novembra 2013. godine ušao je u stečaj.

Ovo nije jedina zloupotreba koju su, po sumnjama Tužilaštva, počinili Pavićević i Krković. Krajem prošle godine Pavićević je pravosnažno osuđen na godinu zatvora jer je zloupotrebom službenog položaja prilikom izgradnje stanova za potrebe zaposlenih u državnoj upravi gradsku kasu ,,olakšao“ za 1.780.240 eura. Istom odlukom Apelacionog suda potvrđena je i presuda kojom je bivša izvršna direktorka Zavoda za izgradnju Bara (ZIB) Danijela Krković osuđena zbog umišljajnog pomaganja Pavićeviću na uslovnu kaznu zatvora od četiri mjeseca, koju će odležati ako u naredne dvije godine ne počini istovjetno krivično djelo. Prema navodima prvostepene presude, koju je izrekla sutkinja specijalnog odjeljenja Ana Vuković, utvrđeno je da je Pavićević mimo statuta i bez odobrenja Skupštine opštine garantovao novcem opštine na način što je zaključio ugovor o jemstvu kojim je obavezao opštinu Bar da vrati cjelokupni kredit u slučaju da Zavod za izgradnju Bara ne bude uredno vraćao kredit.

Sud se nije složio sa pravnom kvalifikacijom zastupnika optužbe da su Pavićević i Krković malverzacijama prilikom izgradnje stanova za državne službenike sebi pribavili imovinsku korist. Pavićević je tokom suđenja u ovom slučaju tvrdio da radnje koje je preduzeo ne predstavljaju zloupotrebu, već ,,da je napravio jedan dobar posao imajući u vidu činjenicu da su se korisnici uselili u svoje stanove“.

Pavićević je u pritvoru proveo sedam mjeseci, a preostalih pola godine zatvora još nije izdržao.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.