OVI znaci ukazuju da imate ozbiljan problem sa hormonima
Ilustracija

OVI znaci ukazuju da imate ozbiljan problem sa hormonima

Važno je pravovremeno prepoznati simptome hormonalnog disbalansa i otići kod ljekara. Do hormonalne neravnoteže može doći zbog brojnih razloga, a najčešće se radi o stresu, lošoj ishrani, nečistoj vodi, nespavanju ili fizičkoj neaktivnosti.

Promjene u nivoima hormona mogu značajno uticati na ljudsko zdravlje i ponašanje. Jako je važno na vrijeme reagovati kako bi se hormoni vratili u normalno stanje i kako bi vaš organizam mogao ponovo normalno da funkcioniše, piše healthline.com. 

Sedam simptoma disbalansa hormona: 

1. Problemi sa spavanjem, preznojavanje tokom noći i umor 

2. Čudne menstruacije i smanjena seksualna želja 

3. Brz rast tamnih dlaka 

4. Promjene na koži: akne, bubuljice... 

5. Problemi s pamćenjem, glavobolje i migrene 

6. Neprestana glad i nakupljanje viška kilograma 

7. Promjene raspoloženja i depresija 

Osim spoljnih faktora poput zagađenja okoline, stresa, loše ishrane i neaktivnosti, na nivo hormona mogu uticati i prirodni faktori poput menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze. Hormonalnu ravnotežu mogu poremetiti i kontraceptivne pilule i lekovi, piše Index.hr. 

Ako neke od navedenih simptoma prepoznajete i kod sebe, svakako posjetite ljekara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.