Blagojević: Za svaku novorođenu Podgoričanku ili Podgoričanina posaditi jedno novo drvo
Marija Blagojević

Akcija "Usvoji zelenu površinu"

Blagojević: Za svaku novorođenu Podgoričanku ili Podgoričanina posaditi jedno novo drvo

Kako bi Podgoricu učinili još ljepšim i prijatnijim mjestom za život u narednom periodu Socijaldemokrate će posebnu pažnju posvetiti: zaštiti i uređenju prostora izletišta oko rijeka i jezera, uređenju korita i obala rijeka; uređenju postojećih i izgradnji novih parkova i ozelenjavanju postojećih blokovskih cjelina, pošumljavanju, sadnji novih drvoreda i sitnog rastinja; formiranju pješačkih zona i zona sa limitiranim saobraćajem, izgradnji novih kilometara biciklističke staze, saopštila je Marija Blagojević, kandidatkinja za odbornicu na listi “Socijaldemokrate – Ivan Brajović - Dosljedno za Podgoricu”

“Pokrenućemo akciju ‘Usvoji zelenu površinu’ za one površine čije održavanje ne zahtijeva posebna znanja i vještine. Omogućićemo grupama građana da uz prethodno potpisivanje ugovora sa Glavnim gradom preuzmu odgovornost za održavanje i uljepšavanje određenih zelenih površina”, istakla je Blagojević.

Kako je navela, za svaku novorođenu Podgoričanku ili Podgoričanina će posaditi jedno novo drvo na posebno namjenjenom prostoru.

“Takođe, u narednom periodu poseban akcenat ćemo staviti na primarnu selekciju otpada, kroz podizanje svijesti građana, i time obezbijediti reciklažu i ponovno korišćenje reciklirajućih komponenti, čime će se sačuvati prirodni resursi, smanjiti količina otpada i obezbijediti zaštita životne sredine”, kazala je Blagojević.

Zato će Socijaldemokrate, kako je istakla, inicirati uvođenje kartice “Zelena Podgorica” na kojoj će građani koji odvajaju otpadak umulirati poene koje će moći da koriste prilikom kupovine u radnjama koje će podržati inicijativu.

“Insistiraćemo na realizaciji projekta urbanih vrtova (bašti) u Podgorici.Grad će dodijeliti određene parcele na kojima će građani moći da gaje svoje voće i povrće. Takođe, pružiće podršku u nabavci alata, kao i kroz savjetodavnu ulogu posredstvom nadležnog sekretarijata za oblast poljoprivrede”, navela je.

Istakla je da je značaj navedenih vrtova  višestruk,  kako sa aspekta popularizovanja zdrave hrane i povezanosti sa prirodom, tako i u dijelu stvaranja novih mogućnosti za okupljanje i druženje građana. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.