Marković u Sofiji: EU da još snažnije podrži države Regiona
Marković i Merkel

Fokusirati se na oblasti vladavine prava i slobode medija

Marković u Sofiji: EU da još snažnije podrži države Regiona

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se u Sofiji, na marginama Samita Evropske unija – Zapadni Balkan, sa njemačkom saveznom kancelarkom Angelom Merkel.

Uz saglasnost o velikom značaju prvog samita Evropske unije i Zapadnog Balkana nakon 15 godina,  Marković i Merkel su razmijenili mišljenja o daljoj evropskoj perspektivi Crne Gore i Zapadnog Balkana. Kancelarka je pozdravila konstruktivnu ulogu Crne Gore u Regionu.

Osvrnuvši se na rezultate u procesu naše evropske integracije sadržane u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru Marković i Merkel su se saglasili se da je u predstojećem periodu pored ostvarenog napretka potrebno posebno fokusiranje na oblasti vladavine prava i slobode medija.

Marković je informisao kancelarku Merkel da Vlada ima agendu da odgovori svim izazovima i kreiranju političke i društvene klime za razdoblje pred nama.

„Ovo je trenutak kada nam za to treba i više novca, ali i više kapaciteta. Vlada ima plan kako da se sa ovim izazovima suoči brzo i efikasno. Obezbjeđivanje slobode medija i zaštita novinara temeljne su vrijednosti. Moramo uraditi sve da to obezbijedimo“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

U kontekstu teme pozvezivanja koja je bila tema današnjeg samita, konstatovan je i značaj sledećeg susreta pod okriljem Berlinskog procesa koji će biti održan u julu u Londonu, što će biti nova prilika za sumiranje rezultata u ostvarivanju zacrtanih agendi.

DdZ6yprWAAIacQs

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković pozvao je danas sa Samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji Evropsku uniju da još snažnije podrži države Zapadnog Balkana jer je to jedini način dostizanja stabilnosti koji neće biti moguće narušiti sa strane.

„Zahvaljujući dugogodišnjoj intenzivnoj evropskoj agendi i postignutom napretku, glavne asocijacije kada se pomene region ne moraju više biti samo bezbjednosni izazovi, bilateralni sporovi ili ekonomska nerazvijenost, što je česta percepcija kao posljedica naslijeđa prošlosti. Potencijali regiona, turizam, investicije, treba sve više da budu asocijacija na Zapadni Balkan. Potencijali koji će svoju punu realizaciju ostvariti upravo pomoću povezanosti unutar regiona i sa Unijom, što je opravdano centralna tema samita i u srži rješenja za preostale probleme u regionu – rekao je na Samitu predsjednik Vlade.

Dodao je da je najvidljiviji, i ekonomski najneophodniji vid podrške Evropske unije razvoj i modernizacija infrastrukture.

„Ključna je dalja podrška EU i zemalja članica, da svojom ekspertizom, fondovima, podrškom budu naši glavni partneri i adresa, da dostignemo taj nivo stabilnosti koji je nepovratan i nepodložan bilo kakvim turbulencijama ili uticajima sa strane. To još uvijek nije slučaj i naš region sa izazovima o kojima danas ovdje pričamo može da ih prevaziđe jedino uz jasnu evropsku perspektivu koja nema alternativu. Uvjereni smo da će to biti glavni rezultat današnjeg dijaloga“ poručio je predsjednik Vlade Duško Marković na I plenarnoj sesiji Samita Evropsmka unija – Zapadni Balkan u Sofiji.
 


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.