Profesionalizacija visokih državnih službenika u svrhu poboljšanja učinka i odgovornosti

Zajednička konferencija SIGMA i ReSPA

Profesionalizacija visokih državnih službenika u svrhu poboljšanja učinka i odgovornosti

Iako zemlje Zapadnog Balkana koje su kandidati za članstvo u EU, kao i potencijalni kandidati, nastavljaju da unapređuju svoje javno upravljanje kao ključni dio priprema za pristupanje EU, profesionalizacija visokih državnih službenika i menadžerska odgovornost ostaju izazov.

Prema Izvještaju SIGMA o monitoringu iz 2017. godine, glavne slabosti su vezane za zapošljavanje po sistemu zasluga i djelotvornost mehanizama menadžerske odgovornosti. Kako bi se naglasila potreba za podrškom daljim reformama u svrhu boljeg upravljanja u administracijama širom Zapadnog Balkana, Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i SIGMA su organizovali dvodnevnu regionalnu konferenciju sa akcentom na dvije ključne teme javne uprave - profesionalizaciju viših državnih službenika i menadžersku odgovornost.

 

Pored predstavnika i predstavnica Direktorata Evropske komisije za budžet, SIGMA i Republike Estonije, u konferenciji je učestvovalo 50 visokih predstavnika institucija odgovornih za reformu javne uprave i državnih službi, ministarstava finansija i institucija odgovornih za upravljanje državnim službama i obukom državnih službenika u zemljama članicama ReSPA i na Kosovu.

„Dobra javna uprava je od najveće važnosti za ispunjavanje ovih očekivanja. Njoj su potrebna stalna poboljšanja i modernizacija, a državni službenici igraju ključnu ulogu u oblikovanju načina na koji njihova organizacija radi kako bi bila djelotvornija. Razvoj menadžmenta u oblasti ljudskih resursa ostaje jedno od najvažnijih područja, a sprovedene su mnogobrojne različite aktivnosti za Regionalnu radnu grupu za razvoj ljudskih resursa koje je organizovala ReSPA. Oni snažno doprinose postizanju ukupnog cilja: profesionalne, transparentne i odgovorne administracije orijentisane ka građanima i biznisu. Uz ovo, uspostavljanjem nove Radne grupe ReSPA za oblast interne finansijske kontrole u javnom sektoru (PIFC) krajem 2016. godine, organizovane su vrijedne aktivnosti vezane za menadžersku odgovornost, revizije i upravljanje rizicima“, kazala je direktorka ReSPA Ratka Sekulović na otvaranju Konferencije.

Profesionalni učinak i odgovornost idu zajedno, što znači „činiti prave stvari za postizanje željenih rezultata“.

„Proces evropske integracije Crne Gore uslovio je da se crnogorsko administrativno uređenje oblikuje u skladu sa standardima, propisima i najboljom praksom Evropske unije. Samim tim, pristup odgovornosti rukovodilaca se zasniva na evropskom modelu administracije, čiji propisi sadrže preporučene principe EU kao što su nepristrasnost, profesionalni integritet, koordinaciju kadrovske politike državnih službenika, profesionalnost rukovodilaca, javni konkursi za zapošljavanje, kao i u izvjesnoj mjeri pravna odgovornost“, kazala je Suzana Pribilović, ministarka javne uprave u Vladi Crne Gore.

SIGMA je izradila dva regionalna komparativna dokumenta o profesionalizaciji visokih državnih službenika i menadžerskoj odgovornosti, a ova regionalna konferencija bila je prilika za upoznavanje sa njihovim glavnim nalazima i diskusiju o daljim koracima.

Anika Udelep, viša savjetnica SIGMA, predstavila je dokument ove institucije pod nazivom „Analiza profesionalizacije visokih državnih službenika i dalji koraci za Zapadni Balkan“. U ovom izvještaju analiziraju se i upoređuju prakse administracija Zapadnog Balkana - i pravi se razlika između dobre prakse i onih koje otežavaju razvoj profesionalnijih visokih državnih službenika - kako bi se donosiocima odluka demonstrirala korisnost sistema zapošljavanja visokih državnih službenika zasnovan na zaslugama.

Klas Klas, viši savjetnik SIGMA, predstavio je izvještaj „Menadžerska odgovornost na Zapadnom Balkanu“. Bez menadžerske odgovornosti, reforme za poboljšanje interne finansijske kontrole u javnom sektoru, kao ni javne administracije uopšteno, neće uspjeti. Zbog toga se Evropska komisija (EK) sve više usredsređuje na trenutne izazove u oblasti menadžerske odgovornosti na Zapadnom Balkanu, i zato je Direktorat EK za budžet pozvao SIGMA da pripremi ovaj regionalni dokument.

Rejmond Hil iz Direktorata EK za budžet, kazao je: „U ime Evropske komisije zadovoljstvo mi je što vidim veliki broj učesnika na današnjem događaju. Mislim da je to vrlo važno, ne samo za menadžersku odgovornost i za internu finansijsku kontrolu u javnom sektoru, već i za reformu uprave u opštem smislu. Današnji događaj na temu menadžerske odgovornosti i profesionalizacije visokih državnih službenika jasan je pokazatelj koliko je važno da zajedno radimo na unapređenju uslova za dalji tok procesa proširenja“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.