Sedam znakova da unosite previše šećera u organizam
Foto: Ilustracija

Zdravlje na prvom mjestu

Sedam znakova da unosite previše šećera u organizam

Šećer je ukusan u različitim varijantama i ne možemo mu odoljeti posebno kada su u pitanju slatkiši, kolačići, sokići... Ali, previše šećera može loše uticati na vaš organizam.

Ovo je sedam znakova da unosite previše šećera:

Umor i zamor

Konstantan osjećaj umora jedan je od znakova prevelikog unosa šećera u tijelo. Čak iako vam ova hrana na početku da malo energije to je samo privremeno.

Potreba za slatkim

Znak da ste postali zavisno od šećera je taj da jednostavno ne možete sat ili dan provesti a da gricnete nešto slatko.

Česte prehlade i grip

Ako ste stalno bolesni, šmrcate... Razlog vrlo lako može biti previše šećera u ishrani. Šećer oslabljuje imuni sistem i tijelo se teško bori sa virusima.

"Zamagljeni" mozak

Ako konzumirate previše šećera, nivo šećera u krvi raste  i onda ubrzano pada, umjesto da to radi postepeno. Upravo ta slaba kontrola šećera u krvi izaziva kognitivne probleme.

"Ništa više nije slatko"

Konzumiranje previše šećera "bombarduje" nepca i tjera ga da stalno žudi sa slatkišima. Ali, ovo se može preokrenuti kada prestanete da jedete slatko. Onda, kada ponovo počnete sa šećerom, čak će vam neke namirnice biti preslatke.

Problemi sa kožom i stopalima

Suva koža, ekcemi, rozacea ili akne, sve to ima veze sa šećerom koji izaziva upale kože, pa čak i stopala, prenosi Radio Sarajevo.

Debljanje

Višak šećera jednak je višku šećera. Šećer vas ne može zasititi i zato nastavljate da jedete i debljate se. Kada konzumirate šećer, pankreas otpušta inzulin koji nosi šećer do organa da ga iskoriste za energiju. Više šećera dovodi do više inzulina i tako dolazi do inzulinske rezistencije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.