Kurc: Želja da tokom austrijskog predjsedavanja EU bude vidnog napretka, posebno u CG i Srbiji
Sebastijan Kurc

Približavanje Zapadnog Balkan

Kurc: Želja da tokom austrijskog predjsedavanja EU bude vidnog napretka, posebno u CG i Srbiji

Približavanje Zapadnog Balkana biće prioritet i tokom predsjedavanja Austrije Evropskoj uniji, a želja je da u tih šest mjeseci, bude vidan napredak, posebno u Crnoj Gori i Srbiji, izjavio je danas u Sofiji austrijski kancelar Sebastijan Kurc u Sofiji.

Na ulasku na Samit EU-Zapadni Balkan koji se održava danas u glavnom gradu Bugarske, Kurc je rekao da Austrija smatra da postoji dobra perspektiva zemalja Zapadnog Balkana za približavanje EU.

"Jasan je stav Austrije da podržava te države na njihovom putu ka EU", naveo je Kurc, javlja Anadolija.

Govoreći o tome da Austrija od 1. jula ove godina preuzima predsjedavanje EU, Kurc je rekao da će tokom tog predsjedavanja cilj biti napredak u približavanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

"Posebno sam optimističan za Srbiju i Crnu Goru, a i kod Makedonije se nadam da ćemo napredovati u rješavanju spora oko imena", naveo je Kurc.

Prema njegovim riječima, EU je neko vrijeme Zapadnom Balkanu nudila premalo perspektive, ali radosno je da se ta evropska politika promijenila.

Austrijski kancelar je ponovio da će svi nastaviti da podržavaju iranski nuklearni sporazum.

"Iran je zemlja sa potencijalom, ali ovaj sporazum je takođe dobar zbog naše sigurnosti, jer osigurava da Iran ne razvija nuklearno oružje. Imamo nekoliko nedelja da pokušamo da spasimo taj sporazum, ukoliko je to moguće, još ne znamo", dodao je Kurc.

 Samitu, osim šefova država i vlada zemalja članica i najviših zvaničnika EU, prisustvuju i lideri sa Zapadnog Balkana. Na Samitu učestvuje premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Duško Marković, premijer Makedonije Zoran Zaev. 

Domaćin sastanka je premijer Bugarske Bojko Borisov, a sastankom će predsjedavati predsjednik Evropskog Savjeta. On predstavlja EU, kao i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Takođe, na samitu učestvuju i predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han, kao i predstavnici Svjetske banke

Na Samit su zajedno došli njemačka kancelarka Angela Merkel, premijerka Velike Britanije Tereza Mej i predsjednik Francuske Emanuel Makron, a dočekao ih je premijer Bugarske Borisov.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.