Sve više osuđenih na društveno koristan rad, najviše u osnovnim školama
Foto: Ilustracija

Rad između 60 i 360 sati

Sve više osuđenih na društveno koristan rad, najviše u osnovnim školama

Od 272 osuđenih na društveno koristan rad, čak njih 212 je radilo u osnovnim školama, podgoričkom domu zdravlja, barskoj opštoj bolnici, Crvenom krstu, bjelopoljskom Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju i Agenciji za stanovanje, na taj način izdržavajući svoje kazne.

Prošle godine je najviše Podgoričana (47) radilo u nekom od preduzeća i ustanova koje imaju memorandum sa resornim ministarstvom. I 33 Nikšićana bilo je angažovano na društveno korisnom radu, slijede 22 Beranca, 18 Barana, 17 Novljana, 16 Cetinjana, 11 Bjelopoljaca, po osam Ulcinjana, Budvana i Plavljana, šest Danilovgrađana, pet Kotorana, četvoro iz Mojkovca, troje iz Andrijevice i po jedan Plužinjanin i Rožajac, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Prema zakonu rad u javnom interesu ne može biti kraći od 60, niti duži od 360 sati, i određuje se za vrijeme koje ne može biti kraće od 30 dana, niti duže od šest mjeseci, uz najviše 60 radnih sati u toku jednog mjeseca.

Zakonom je takođe predviđeno da osuđenici koji su zaposleni obavljaju rad u toku slobodnog vremena, a nezaposleni u bilo koje vrijeme.

U slučaju da osuđenik ne izvrši dio ili sve sate rada u javnom interesu, kazna mu se zamjenjuje zatvorskom. U tom slučaju svakih započetih 60 sati rada u javnom interesu zamjenjuje se kaznom zatvora u trajanju od mjesec dana.

Izvor:Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.