Velika prognoza za ljeto: Učestalo nevrijeme u djelovima Balkana
ilustracija

AccuWeather

Velika prognoza za ljeto: Učestalo nevrijeme u djelovima Balkana

Servis “AccuWeather“ objavio je veliku ljetnju prognozu za cijelu Evropu. Ljeto ove godine neće biti "pakleno" kako prognoziraju.

Tokom ljetnjih mjeseci u djelovima zapadne i srednje Evrope očekuju se duga razdoblja velikih vrućina. Najviše temperature prelaziće 32 stepena u Lionu, Milanu, Firenci, Frankfurtu i Berlinu.

Slična situacija, iako donekle blaža, očekuje se i na području Istre, prenosi “Indeks“. 

Najekstremnije vrućine dovešće do temperature od 38 stepeni na jugu Francuske i sjeveru Italije. 

I dok će djelove srednje i zapadne Evrope poharati samo mjestimično jake oluje, istočnu Evropu čeka niz opasnih oluja sa grmljavinom tokom cijelog ljeta. 

Kombinacija nadprosječno visokih temperatura i vlažnosti vazduha koji će pristizati sa Mediterana dovešće do nevremena na području od istočne Poljske i Češke, pa sve do Bjelorusije. 

Najveći rizik od opasnih oluja prijeti Pragu, Vroclavu i Varšavi, te Minsku. Oluje će biti praćene vjetrovima i poplavama, što bi moglo da dovede do velikih poremećaja u saobraćaju. 

Veći dio Evrope može da očekuje veću sušu od prosjeka, ali južni djelovi Italije i Balkana biće pogođeni učestalim nevremenom praćenim grmljavinom. 

accuweatherprognoza

Područja Rima, Napulja, Tirane, Sofije biće pogođena velikim nevremenom koja mogu da izazovu poplave opasne po život, upozorava “AccuWeather“. 

Duga razdoblja toplog i sušnog vremena obilježiće ljeto u Velikoj Britaniji, na sjeverozapadu Francuske, Belgije i Holandije. 

Talas vrućine mogao bi da pogodi jug Francuske i sjever Italije. Iako će ova topla razdoblja trajati dugo ipak neće biti opasnosti od požara ili paklenih vrućina i temperaturnih rekorda. 

Suša će ovog ljeta biti veliki problem za područja od Ukrajine pa sve do Hrvatske i sjevernog Balkana. Nakon kišovitog marta, uslijedio je sušni april i takvo vrijeme trebalo da se nastavi tokom većeg dijela ljeta. 

"Ozbiljna suša nakon hladnog februara i početka marta mogla bi dovesti do velikih šteta na poljoprivrednim površinama", upozorava AccuWeather. U nekim djelovima Balkana i Ukrajine moglo bi doći i do nestašice pitke vode. AccuWeather napominje da se i u ovom području očekuju talasi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog leta. 

Iako će na području Španije i Portugala biti toplih dana, ovo će ljeto biti "normalnije" nego proteklih godina, kada su to područje poharale velike vrućine. 

Očekuje se i iznadprosečna količina padavina, što bi trebalo da spreči pojavu velikih požara kojima smo svedočili proteklih godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.