Pribilović: Kadrovski sistem je jedan od najvažnijih segmenata procesa reforme javne uprave (FOTO)
Regionalna konferencija RESPA

Održana regionalna konferencija

Pribilović: Kadrovski sistem je jedan od najvažnijih segmenata procesa reforme javne uprave (FOTO)

Regionalna konferencija o menadžerskoj odgovornosti i profesionalizaciji visokorukovodnog kadra za bolje rezultate i odgovornost održana je danas u organizaciji ReSPA-e Regionalne škola za državnu upravu, SIGMA-e i uz podršku Evropske komisije.

„Kadrovski sistem jedan je od najvažnijih segmenata procesa reforme javne uprave u Crnoj Gori, pa smo donošenjem Zakona o državnim službenicima i namještenicima nastojali da ovaj sistem uredimo u skladu sa potrebama moderne, profesionalne i efikasne javne uprave.Zato smo rješenja u okviru ovog Zakona predlagali sa posebnom pažnjom, a nesumnjivo posmatrali ih kao najveći izazov kompletnog procesa reforme javne uprave. Više razloga je za ovakav pristup, a ključni je što su kadrovi u upravi,  posebno visokorukovodni kadar istovremeno i nosioci procesa reforme, odnosno njeni izvršioci, a pritom su predmet i same reforme“, kazala je između ostalog ministarka javne uprave Suzana Pribilović, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

 „U Strategiji reforme javne uprave 2016-2020. koja predstavlja sveobuhvatan plan transformacije javne uprave u Crnoj Gori i prelazak na koncept pružanja usluga identifikovano je nekoliko oblasti za unapređenje pružanja usluga, ali i neke od ključnih preduslova za uspješno sprovođenje, među kojima i odgovornost u javnoj upravi. naglasila je Pribilović i dodala da je unapređenje odgovornosti uopšte i posebno odgovornosti rukovodilaca, jedno od ključnih pitanja za uspješnu reformu javne uprave. Takođe, proces evropske integracije Crne Gore uslovio je da se crnogorsko administrativno uređenje oblikuje u skladu sa standardima, propisima i najboljom praksom Evropske unije. Samim tim, pristup odgovornosti rukovodilaca se zasniva na evropskom modelu administracije, koji propisi sadrže preporučene principe EU kao što su nepristrasnost, profesionalni integritet, koordinaciju kadrovske politike državnih službenika, profesionalnost rukovodilaca, javni konkursi za zapošljavanje, kao i u izvjesnoj mjeri pravna odgovornost", kazala je Pribilović.

RegionalnakonferencijaRESPAministarkajavneupraveSuzanaPribilovic

Suzana Pribilović

 Direktorica ReSPA-e Ratka Sekulović je istakla da se od vlada sve više očekuje da stvore uslove za ekonomski razvoj i poboljšanje dobrobiti građana, osiguravajući istovremeno najbolju vrijednost za novac, a dobra javna uprava je ključna za ispunjavanje ovih očekivanja. Takođe, potrebna je stalna modernizacija javne uprave, a državni službenici igraju suštinsku ulogu u oblikovanju načina na koji njihova organizacija radi, kako bi bila djelotvornija. I samim organizovanjem regionalne konferenciju s naglaskom na dvije ključne teme javne uprave - profesionalizaciji viših državnih službenika i menadžerskoj odgovornosti želimo da podržimo nastavak reformi za bolju upravu širom Zapadnog Balkana, napomenula je Sekulović.

„Razvoj menadžmenta u oblasti ljudskih resursa ostaje kao jedno od najvažnijih područja, a Radna grupa ReSPA za razvoj ljudskih resursa sprovodi mnogobrojne aktivnosti i doprinosi postizanju ukupnog cilja: profesionalne, transparentne i odgovorne administracije orijentisane na građane i biznis“,kazala je Sekulović.

 Glavni cilj regionalne konferencije, kako je navedeno, je stvaranje platforme za formalnu i neformalnu razmjenu iskustava između predstavnika šest javnih uprava Zapadnog Balkana, Evropske komisije, ReSPA i SIGMA, kao i predstavnika institucija odgovornih za reformu javne uprave i državnih službi, ministarstava javne uprave i finansija i institucija odgovornih za upravljanje državnim službama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.