Biće izgrađeni vrtići i škole, kao i rekonstruisan objekat Tehničkih fakulteta UCG
Foto: PR Centar

Biće izgrađeni vrtići i škole, kao i rekonstruisan objekat Tehničkih fakulteta UCG

U Glavnom gradu će, u naredne četiri godine, biti izgrađeni vrtići u Tuzima, Bloku 6 i City kvartu, škole u Tološima i na Karabuškom polju, kao i rekonstruisan objekat Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore, saopšteno je na pres konferenciji Socijaldemokrata Podgorice.

Iz te partije su danas predstavili dio izbornog programa koji se odnosi na obrazovanje u Glavnom gradu „Dosljedno za kvalitetnije obrazovanje“.

Kandidat za odbornika „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“, Filip Grujić, kazao je da je intenzivni razvoj Podgorice u prethodnom periodu doveo do značajnog povećanja broja stanovnika u pojedinim djelovima grada.

„Naša djeca, odnosno omladina u svakom momentu moraju biti prioritet, i zato je potpuna posvećenost izgradnji novih i proširenju kapaciteta postojećih obrazovnih ustanova naš imperativ“, poručio je Grujić.

Prema njegovim riječima, Glavni grad će participirati u svim tim projektima dodjelom, kako je precizirao, parcela, oslobađanjem komunalija, ustupanjem prostora u vlasništvu grada i sl.

Grujić je ocijenio da je u prethodne tri i po godine u Podgorici urađeno mnogo u dijelu povećanja obrazovnih kapaciteta.

„Izgrađen je vrtić u Zagoriču, dok je na Starom Aerodromu izgradnja vrtića u završnoj fazi. Osim toga, privodi se kraju realizacija višemilionskog projekta Srednje stručne škole u Golubovcima. Rekonstruisan je i postojeći objekat Resursnog centra Podgorica i pretvoren u područnu jedinicu JPU “Đina Vrbica”“, podsjetio je Grujić.

On smatra da će, adaptacijom prostora u Staroj Varoši i Bloku V, koje je Glavni grad ustupio JPU “Đina Vrbica” i “Ljubica Popović”, značajno biti prošireni kapaciteti tih predškolskih ustanova.

„Takođe, samo u proteklih godinu dana rekonstruisano je i na desetine školskih objekata, što kroz sredstva iz državnog budžeta, što kroz projekat energetske efikasnosti sa međunarodnim institucijama“, ukazao je Grujić.

Kandidat za odbornika „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“, Darko Vukčević, poručio je da će se u narednom periodu raditi intenzivno na rekonstrukciji postojećih vrtića, gdje su, kako je pojasnio, tokom ljetnjih mjeseci ove godine planirani sveobuhvatni radovi na objektima vaspitnih jedinica „Đina Vrbica“ kod Gintaša i Zvončić u Maslinama.

„Takođe, radiće se i na rekonstrukciji vaspitne jedinice Poletarac na Zabjelu, u cilju proširenja kapaciteta za smeštaj djece. Kroz već definisani projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope vrijednosti više miliona eura, osim izgradnje još dva nova vrtića u Glavnom gradu, planirana je i rekonstrukcija i dogradnja određenog broja postojećih vrtića“, rekao je Vukčević.

Kako je istakao, cilj svih tih investicija je da svoj djeci Glavnog grada budu obezbijeđeni optimalni uslovi za boravak i rad u predškolskim ustanovama.

„Kada su u pitanju školski objekti, poseban akcenat će biti stavljen na njihovoj energetskoj efikasnosti ali i rekonstrukciji fiskulturnih sala, kako bi se stvorili adekvatni uslovi za veoma važno bavljenje školskim sportom“, kazao je Vukčević.

On je najavio da kreće sa realizacijom projekat obimne rekonstrukcije Gimnazije „Slobodan Škerović“, u iznosu od oko million eura, koji je, kako je rekao, simbol Glavnog grada i visokih standarda koji se drže u obrazovanju, „a koja će biti završena u narednih nekoliko mjeseci“.

„Zgrada Gimnazije će u potpunosti postati energetski efikasan objekat, sa znatno većim konforom za boravak i rad učenika u prostorijma koje će ispunjavati sve savremene standarde“, pojasnio je Vukčević.

Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta će biti i stvaranje svih neophodnih pretpostavki za početak realizacije projekta druge podgoričke Gimnazije gdje su, kako je ukazao, Socijaldemokrate značajno doprinijele da se taj projekat nađe na užoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata, planiranih za realizaciju u narednom četvorogodišnjem periodu.

„Takođe, po sličnom principu, kreće i značajna rekonstrukcija, u iznosu od preko million eura, dva resursna centra u Podgorici u kojima će se za duži vremenski period, korisnicima navedenih centara, stvoriti svi neophodni uslovi za adekvatnu brigu o njima“, istakao je Vukčević.

On je poručio da će gradska uprava, odnosno preduzeća čiji je osnivač Glavni grad, biti na raspolaganju resornom Ministarstvu prosvjete u projektu dualnog obrazovanja koji je, kako je pojasnio, nakon deset godina zaživio u Podgorici i Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.