Položaj Srba u Crnoj Gori danas mnogo nepovoljniji
Momčilo Vuksanović

Položaj Srba u Crnoj Gori danas mnogo nepovoljniji

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) Crne Gore Momčilo Vuksanović izjavio je Srni da će u Matici srpskoj u Novom Sadu, u petak, 18. maja, biti održana Peta redovna konferencija srpskih nacionalnih organizacija u stalnom zasjedanju, na kojoj će glavna tema biti položaj srpskog naroda u Crnoj Gori.

Vuksanović je najavio da će na konferenciji biti riječi i o drugim važnim pitanjima u vezi sa položajem Srba u regionu, kao i o Deklaraciji o očuvanju srpskog naroda, koju su "sastavili predstavnici dvije srpske države, od kojih nijedna nije Crna Gora".

U radu konferencije učestvovaće predstavnici nacionalnih organizacija iz Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske, Rumunije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Vuksanović je pojasnio da je položaj Srba u Crnoj Gori izuzetno složen i da je mnogo nepovoljniji nego što je bio nakon izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom, pa "čak i nakon donošenja po Srbe diskriminatorskog Ustava samostalne Crne Gore".

"Sve ono što je srpski narod mogao koristiti nakon izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom i nakon donošenja novog Ustava u ovom vremenu mu je uskraćeno. Srpski narod nema definisan status u Crnoj Gori, u kojoj nema većinskog naroda, ali mu je zbog državnog projekta asimilacije srpskog naroda u nacionalne Crnogorce onemogućeno korišćenje i svega ono što po Ustavu pripada manjinskim narodima", rekao je Vuksanović.

Predsjednik SNS-a istakao je da je očigledno da manjinski narodi sa zastupljenošću od jedan ili manje od jedan odsto u ukupnom stanovništvu Crne Gore imaju daleko veći i društveni i politički uticaj od srpskog naroda, koji je po posljednjem popisu zastupljen sa oko 30 odsto.

On je naveo da nema nijedne institucije u Crnoj Gori, matičnoj državi Srbiji, ili u EU u kojima je problem srpskog naroda u Crnoj Gori prisutan i koja bi prihvatila razmatranje odnosa aktuelne vlasti prema srpskom narodu u Crnoj Gori.

"Sve ono što je srpski narod stvorio u proteklom vremenu, a posebno ono što se odnosi na očuvanje i opstanak srpskih medija - Srpske televizije, Srpskog radija, časopisa `Srpske novine` i portala `Srpske novine CG`, i posebno Književne zadruge SNS-a, koja je do sada bila jedna od najproduktivnijih izdavačkih kuća na prostoru Crne Gore, dovedeno je u pitanje", naglasio je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, opstanak srpskog naroda na prostoru Crne Gore ozbiljno je uslovljen promjenom identiteta, što je, kako smatra, uslov svih uslova za normalan život i rad u Crnoj Gori.

"Položaj srpskog naroda u Crnoj Gori je nepodnošljiv i svakog dana je sve teži, bez nade da se u budućem vremenu na tom planu nešto kvalitetnije promijeni. Nepotrebno je nabrajati klasične primjere diskriminacije kojima su Srbi u Crnoj Gori izloženi jer su isti uočljivi u svim sferama društvenog života", rekao je Vuksanović.

On je dodao da za srpsku djecu i mlađu generaciju Srba u ovim uslovima ne postoji perspektiva u Crnoj Gori. "Razlog za to je državni projekat asimilacije Srba u nacionalne Crnogorce, najvjerovatnije do postizanja natpolovične većine u ukupnom broju stanovništva, pa i nakon toga", rekao je predsjednik SNS-a.

Vuksanović je naveo da je uočljivo je da su svi građani, koji se javno nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, stavljeni van zakona i nezvanično proglašeni neprijateljima Crne Gore. Prema njegovim riječima, neki su već osuđeni, nekima se sudi, neki su u istrazi, dok su ostali pod prismotrom i kontrolom.

"Posebno zabrinjava činjenica što nije samo odnos aktuelne vlasti u Crnoj Gori prema Srbima diskriminatorski. Iste stavove prema srpskom pitanju imaju i predstavnici zapadne diplomatije, NATO-a i, naravno, takozvane građanske opozicije. Iz njihovog odnosa jasno se vidi ignorisanje srpskog naroda i njihovih legitimnih potreba", istakao je Vuksanović.

On je dodao da su predstavnici srpskog naroda, kako u nacionalnim organizacijama, tako i političkim strukturama, u potpunosti izopšteni iz svih sfera odlučivanja i dogovora.

"Stoga su duboko ponižavajući za srpski narod učestali pozivi za saradnju, naročito antisrpskoj opoziciji i diplomatskim poslenicima onih država koje javno, jasno i čvrsto drže na vlasti odnarođeni aktuleni režim", ocijenio je Vuksanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.