Pitanje vjerskih škola biće riješeno zakonom do kraja godine
Ilustracija

Vlada obavijestila Bakovića

Pitanje vjerskih škola biće riješeno zakonom do kraja godine

Vlada Crne Gore obavijestila je ombudsmana Šućka Bakovića da će pitanje organizacije obrazovnih programa u vjerskim školama na cjelovit način urediti posebnim propisom, odnosno zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji će biti utvrđen do kraja godine, saznaje Pobjeda.

Ombudsman je zatražio od Vlade da ga obavijesti koje aktivnosti će preduzeti na osnovu preporuka da treba da uredi djelovanje vjerskih zajednica u obrazovanju.

“Rečeno je da će ovo pitanje riješiti posebnim propisom, odnosno zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Zaštitnik će svakako pratiti dalja postupanja u vezi sa ovim predmetom”, rekli su iz kancelarije ombudsmana.

Ombudsman je sredinom februara, po sopstvenoj inicijativi, formirao predmet i otvorio istragu, kako bi provjerio rad vjerskih škola u Rožajama, nakon što su mediji objelodanili da tamo postoje sporne škole koje nesmetano djeluju, a to je potvrdio i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić koji je tražio i reakciju nadležnih.

Kada je zaštitnik ljudskih prava i sloboda ustanovio da je evidentno da za rad Srednje vjerske škole Ženska medresa, koja je istureno odjeljenje “Gazi Isa Begove medrese” iz Novog Pazara i vjerske predškolske ustanove “Reuda” u Rožajama ne postoji pravni osnov, izradio je preporuke za Vladu da poboljša stanje u ovoj oblasti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.