U džamijama širom Crne Gore klanjana prva teravija (FOTO)
Foto: AA

Obilježen početak muslimanskog mubarek mjeseca ramazana

U džamijama širom Crne Gore klanjana prva teravija (FOTO)

Klanjanjem teravih-namaza u više od 130 džamija u Crnoj Gori, sinoć je obilježen početak muslimanskog mubarek mjeseca ramazana.

U podgoričkoj Starodoganjskoj džamiji vjernici su pristigli nešto prije 22 časa. Teravih-namaz predvodio je glavni podgorički imam Džemo ef. Redžematović. 

2018051523039349833779774Web

On je muslimane širom svijeta pozvao na jedinstvo i solidarnost s narodom Palestine. 

"Poruka svim muslimanima jeste da pogledamo dešavanja u Palestini i da vidimo kakvo je stanje nas muslimana i kolika je naša potreba da se solidarišemo među sobom, da zbijemo redove, svu svoju snagu, akumulišemo svu ljubav i molimo Alaha da podari cijelom umetu, naročito našoj braći u Palestini, snagu i da iz ovog iskušenja izađemo kao pobjednici“, kazao je za Anadoliju Redžematović. 

2018051523039349833779771Web

Vjernici koji su sinoć prisustvovali teravih-namazu, poručili su da s radošću dočekuju sutrašnji prvi dan posta. Jedan od njih jeste i Demir Metjahić. 

"Ramazan dočekujem s radošću, u nadi za napredak i prosperitet za cijeli muslimanski ummet", kazao je Metjahić. 

2018051523039349833779773Web

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. 

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kurana i noć Bedra, istorijskog događaja koji je snažno usmjerio istoriju islama. 

Muslimani, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kuranski tekst, prisustvovati mukabelama, jutarnjim i popodnevnim izučavanjima Kurana. Takođe, druže se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijaju duh međusobne solidarnosti te nastoje izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.