Jupiterov mjesec  glavni kandidat u potrazi za vanzemaljskim životom
Foto: Ilustracija

Galileo proletio kroz vodeni stub

Jupiterov mjesec glavni kandidat u potrazi za vanzemaljskim životom

Jupiterov mjesec Evropa glavni je kandidat u potrazi za vanzemaljskim životom, objavili su naučnici pošto su detaljno proučili dvije decenije stare podatke svemirske letjelice Galileo.

Ta letjelica Američke svemirske agencije - NASA bila je prva koja je 1995. godine ušla u orbitu džinovske gasovite planete, ali su podaci koja je Galileo tada poslao dugo zbunjivali naučnike. 

Oni su sada uvjereni da je Galileo tamo proletio kroz vodeni stub, odnosno svojevrsni gejzir koji se probio kroz zaleđenu površinu Evrope. Ispod tog ledenog pokrivača nalazi se okean, duplo veći od svih Zemljinih okeana zajedno. 

U tom trenutku, letjelica je bila 200 kilometara iznad Evrope. 

"Odranije nam je poznato da na Evropi ima mnogo elemenata potrebnih za život, barem za onakav život kakav je nama poznat. Ima vode. Ima energije. Ima uglja. Mogućnost postojanja života jedno je od velikih pitanja koja želimo da istražimo", izjavila je naučnica Elizabet Tartl iz Laboratorije za primienjenu fiziku Univerziteta Džon Hopkins. 

"Činjenica da smo otkrili vodeni oblik je stvarno uzbudljiva. To znači da postoje načini da se materijal iz okeana, koji je vjerovatno najpogodniji dio Evrope za život, jer je topliji i zaštićen od radijacije ledenom korom, probije kroz ledenu kapu. A to znači da ćemo moći da dođemo do uzoraka", rekla je Tartl. 

NASA će za nekoliko godina imati priliku za to. Ta agencija 2022. godine namjerava da lansira letjelicu "Europa Clipper", sa ciljem da istraži Jupiterovu orbitu, prenosi B92. 

Ona će, niskim preletima, nastojati da dođe do uzoraka iz "gejzira" i tako naučnicima omogućiti potragu za eventualnim mikrobnim oblicima života u okeanu Evrope.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.