OVO je jedino povrće koje bi trebali da jedete
Foto: Ilustracija

Čuvar zdravlja

OVO je jedino povrće koje bi trebali da jedete

Sudeći prema tvrdnjama doktora Rengana Šaterjea brokoli bi trebalo da bude prvi izbor ljudi, kada je u pitanju povrće. On tvrdi da je brokoli "čuvar života", a svoje tvrdnje je nedavno iznio u emisiji "Doctor in the House".

To zeleno povrće podstiče razvoj dobrih bakterija u crijevima, koje podižu imuni sistem i pozitivno utiču na zdravlje debelog crijeva. 

Ranije istraživanje pokazalo je da dobre bakterije u crijevima utiču na zdravu tjelesnu težinu i da smanjuju rizik od obolijevanja od psihičkih poremećaja. 

Prolaskom kroz tanko crijevo, brokoli pomaže pri uspostavljanju ravnoteže imunog sistema. Nakon toga, vlakna koja se nijesu svarila odlaze u debelo crijevo, gdje se nalazi većina crevnih bakterija. Tamo se one nadovezuju na vlakna stvarajući tako kratke lance masnih kiselina, koji su izuzetno važni za zdravlje debelog crijeva. 

Brokoli je, osim toga, dobar i za zdravlje srca, jer vitamin K koji se u njemu nalazi utiče na rad srca, odnosno protok kiseonika kroz cijelo tijelo, prenosi B92. 

Stručnjaci savjetuju da brokoli prije konzumiranja nasječete na sitne komadiće i ostavite da odstoji do sat i po jer se tako povećava nivo sulforafana, sastojka koji ima antikancerogeno dejstvo i snižava nivo šećera u krvi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.