Fejzić: Post najkraći put do Allahove milosti
Fifat Fejzić

Reis čestitao Ramazan

Fejzić: Post najkraći put do Allahove milosti

Post je najkraći put do Allahove milosti, i neposredan odziv vjernika svome Stvoritelju, poručio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić u ramazanskoj poruci vjernicima, povodom nastupajućeg mjeseca ramazana.

Fejzić je u ramazanskoj poruci vjernicima naveo da, Allahovom voljom, večeras nastupa Ramazan – najvrjedniji mjesec u godini.

"Stiže nam kao nova prilika Božije milosti umornoj savjesti čovjekovoj. A da je samo teret Palestine nad njom, pogrbljena bi tresla pred Stvoriteljom Adema i Sudnjega dana", kazao je Fejzić.

Ali, kako je naveo, oholost i samoljublje nijesu nikad znali za Boga i pravdu, niti za mir i slobodu.

"Njihove lance kidali su jednako i Musa a.s. (Mojsije), i Isa a.s. (Isus), i Muhammed a.s, neka je mir Božiji sa njima. Ramazan nas na to podsjeća", rekao je Fejzić.

Kako je kazao, nakon dnevnog posta dolazi iftar, a nakon Ramazana dolazi Bajram.

"Vrijedni li su ovi praznici svakog suzdržavanja, hvaljen neka je Onaj koji nam ih pruža. Dragi vjernici, post je najkraći put do Allahove milosti i neposredan odziv vjernika svome Stvoritelju. On je najsigurniji način za naše pročišćenje, zdravu percepciju svijeta oko nas i naše uloge u njemu", naveo je Fejzić.

Prema njegovim riječima, stvoreni smo da pozivamo na pravdu jednaku za sve i da se za nju borimo, da pozivamo na dobro i odvraćamo od zla.

"Neka nas Ramazan ojača u tome. Neka Stvoritelj bude uz nas i sve pravedne ljude. Neka naša djela budu od koristi nama samima, našoj užoj i široj zajednici i cijelome umetu. Neka se blagost Ramazana ogleda u nama kroz solidarnost, umjerenost, lijepu riječ i pažnju prema svima", poručio je Fejzić.

On je, u to ime, muslimankama i muslimanima u Crnoj Gori i iseljeništvu poželio lijepe i lake ramazanske dane. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.