Ukoliko na svoju ruku pijete tablete protiv bolova OVE stvari treba da znate
Foto: Ilustracija

Rizik od neželjenih dejstava

Ukoliko na svoju ruku pijete tablete protiv bolova OVE stvari treba da znate

Da li ste se nekada zapitali koji je pravi lijek kada vas boli glava, ili kada imate druge kratkotrajne, povremene, bolove blagog do umjerenog inteziteta?

Ovakva vrsta bolova može se liječiti lijekovima koji se prodaju bez ljekarskog recepta. To su takozvani OTC lijekovi. Opšte je poznato da lijekovi protiv bolova imaju svoja neželjena dejstva. Rizik od neželjenih dejstava, koji se prevashodno vezuju za oštećenje želudačne sluznice i rizik od neželjenih kardiovaskularnih događaja, raste sa dužinom terapije i većom dozom. Znači što kraće to bolje, i što manja doza to bezbjednije.

Jedan od primjera su lijekovi na bazi Ibuprofena, koji su među najčešće korišćenima za liječenje bola. Naučni radovi potvrdili su da ukoliko se ovi lijekovi uzimaju u dozi od 1200mg na dan do 10 dana postoji mali rizik da se ispolje potencijalna neželjena dejstva. To znači da ako pijete 200mg Ibuprofena možete uzeti do šest tableta ili kapsula na dan – do deset dana.

Ako pijete Ibuprofen od 400mg, možete uzeti tri lijeka na dan takođe do 10 dana. Sve preko toga, da li je reč o većoj koncentracija lijeka ili njegovoj dužoj upotrebi, mora biti pod nadzorom ljekara, ukazuje doc dr Emilija Dubljanin Raspopović iz Kliničkog centra Srbije. 

Dubljanin Raspopović ističe da su danas lijekovi protiv bolova na bazi Ibuprofena unaprijeđeni u brzodjelujuće oblike. Oni postižu svoju maksimalnu koncentraciju u krvi u prosjeku od 36 minuta, za razliku od standardnih oblika Ibuprofena, gdje se to dešava u prosjeku za 90-120 minuta. Na ovaj način analgetski efekat ostvaruje se značajno brže. Na tržištu u regionu prisutne su meke želatinske kapsule Ibuprofena.

Za razliku od standardne tablete Ibuprofena koja se rastvara u želucu gdje obično neko vrijeme ostaje priljubljena za sluznicu želuca, a tek potom se resorbuje i distribuira po organizmu, u mekoj, želatinskoj kapsuli lijek Ibuprofen je već rastvoren tako da se proces rastvaranja u potpunosti preskače. Meka želatinska kapsula se u kontaktu sa želudačnom sluznicom rasprsne, oslobađa se Ibuprofen koji je već u tečnom obliku, vrlo brzo pređe put od želuca do tankog crijeva gdje se vrši resorpcija, a potom i distribucija po organizmu. 

Ono što je stvarno zanimljivo pored činjenice da se Ibuprofen rastvoren u mekanoj želatinoznoj kapsuli lakše guta i brže djeluje, jeste i novije saznanje da ovakav oblik lijeka i djeluje jače i duže u poređenju sa drugim OTC oblicima Iboprufena. Noviji naučni radovi potvrđuju da oblik lijeka ne utiče samo na njegovu brzinu dejstva, već i na njegovu efikasnost. Meke, želatinozne kapsule Ibuprofena efikasno i brzo smanjuju bol, čime se smanjuje ukupna količina uzetog lijeka, a samim tim smanjuje se i mogućnost nastanka neželjenih dejstava, prenosi B92. 

Upravo zato meke želatinozne kapsule Ibuprofena se zato mogu savjetovati kada želite sami sebi da pomognete brzo i efikasno u liječenju kratkotrajnih bolnih stanja blagog do umjerenog bola koji ne zahtijevaju posjetu ljekaru, zaključuje dr Emilija Dubljanin Raspopović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.